sursa foto:  paranteze.md

Volodimir Zelenski a revenit la ‘gânduri’ mai bune: Războiul din Ucraina nu poate fi încheiat decât prin mijloace diplomatice

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut sâmbătă că războiul din Ucraina poate fi încheiat decât prin mijloace diplomatice. Acesta dă asigurări că cu siguranţă vor avea loc discuţii între Ucraina şi Rusia, scrie agerpres.ro

 

 

„Sfârşitul (conflictului) va fi diplomatic”, a spus el într-un interviu pentru canalul de televiziune ucrainean ICTV. Războiul „va fi sângeros, vor fi lupte, dar se va încheia definitiv prin diplomaţie”.

„Cu siguranţă vor avea loc discuţii între Ucraina şi Rusia. Nu ştiu în ce format: cu intermediari, fără ei, într-un cerc mai larg, la nivel prezidenţial”, a declarat el.

„Sunt lucruri pe care nu le putem atinge decât la masa negocierilor. Vrem ca totul să revină” ca înainte de începerea invaziei ruse a Ucrainei la 24 februarie, ceea ce „Rusia nu doreşte”, a adăugat el, fără a oferi mai multe detalii.

Rezultatele acestor discuţii – al căror subiect poate varia „în funcţie de momentul întâlnirii” – trebuie să fie „corecte” pentru Ucraina, a subliniat preşedintele.

Referindu-se la un document privind garanţiile de securitate ale Ucrainei, el a afirmat că acesta va fi semnat de „prietenii şi partenerii Ucrainei, fără Rusia”, în timp ce în paralel va avea loc „o discuţie bilaterală cu Rusia”.

El a amintit de asemenea că a pus o condiţie sine qua non pentru continuarea discuţiilor ca soldaţii ucraineni retraşi în vastul complex metalurgic Azovstal din Mariupol, în sud-estul Ucrainei, să nu fie ucişi de armata rusă.

Trupele ruse „au dat posibilitatea, au găsit o modalitate ca aceste persoane să iasă în viaţă” din Azovstal, a notat el. „Cel mai important lucru pentru mine este să salvez cât mai mulţi oameni şi militari”, transmite AGERPRES

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare