sursa foto:  pinterest.com

Vor începe exploatările de aur lângă Roșia Montană! Prima mină ar trebui să fie gata în 2022, cel târziu!

Vor începe exploatările de aur lângă Roșia Montană! Mai exact, la circa 20 de kilometri de Roșia Montană, în satul Rovina.

Peste un an ar putea fi turnat primul lingou de aur provenit din Munții Apuseni, informează Radio Europa Liberă.

încă de anul trecut, firma Samax România SRL a început demersurile pentru a obține autorizațiile de construcție a minelor pe raza comunei Rovina (județul Hunedoara).

Din anul 2018, guvernul a aprobat concesiunea de exploatare a resurselor din subteran.

După calculele firmei, prima mină din cele trei existente în proiect ar trebui să fie gata până în 2022. Dintre cele trei mine, două vor fi de suprafață, iar una de subteran; în total, zăcământul estimat este la 180 de tone.

Este important de precizat că, pentru prelucrarea minereului aurifer, nu se vor folosi cianuri.

Aurul va fi topit și transformat în lingouri tot la Rovina, în uzina specială care va fi construită în acest sens. Statul român ar urma să încaseze redevențe de circa 300 de milioane de dolari, mai scriu jurnaliștii de la Radio Europa Liberă.

Mai mult gospodării, dislocate!

Zece gospodării vor fi dislocate pentru începerea lucrărilor de extragere, așa cum reiese din proiectul de exploatare aprobat de Agenția Națională de Resurse Minerale (ANRM).

În schimb, mai multe culmi muntoase din Apuseni vor fi înlocuite de două cratere și de un „munte” de minereu și praf.

Exploatarea minieră se va întinde în trei comune (Bucureşci, Buceş şi Crişcior) și va cuprinde peste 27 de hectare de teren.

Vor exista așadar două cratere: unul cu diametru de peste 900 de metri (cariera Colnic) și un al doilea, cu un diametru de 700 de metri (cariera Rovina). Minele de suprafață vor ajunge până la aproape 400 de metri adâncime. Din aceste cratere se va scoate minereul din care apoi se vor desprinde aurul și cuprul. Activitatea de exploatare a zăcămintelor se va desfășura și în subteran, în mina Valea Gârzii – Cireşata. Aceasta e proiectată să fie deschisă peste un deceniu.

Exploatarea minieră de la Rovina este una dintre cele trei din Apuseni considerate valoroase din punct de vedere al minereului aurifer. Celelalte sunt Roșia Montană și Certej.

Vezi și

EXCLUSIV Ministrul Nicolae Ciucă reacționează: ‘Nu are nicio legătură cu un lockdown!’

Artificiul prin care polițiștii cu relații sus-puse ajung să câștige pensii speciale uriașe! Metoda prin care își umflă fluturașul de salariu

Anunțul care îi vizează pe acești salariați: Pot primi noi sume de bani neimpozabili de la angajator

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare