ploaie

224 de milioane de dolari pentru nori artificiali și ploaie! Ce substanțe chimice folosesc

Compania tehnologică Sinh Xanh Science din Vietnam este pregătită să testeze lunea viitoare un proiect de creare a norilor (”cloud seeding”) şi a ploii artificiale. Proiectul se vrea a fi o soluție pentru combaterea secetei și prevenirea inundațiilor, potrivit cotidianului Tien Phong, citat de Agerpres.

Pentru aceasta, compania a propus guvernului alocarea a 5.000 de miliarde de dongi vietnamezi (224 de milioane de dolari americani) pentru a cumpăra nave şi aeronave necesare pentru a ”fabrica” ploaie artificială.

Vezi și Uluitor! Cât câștigă Carla s Dreams și ce pretenții au

Phan Dinh Phuong, directorul general al companiei a explicat că navele vor pompa apă sărată în conducte amplasate la înălţimea de circa 5 kilometri cu ajutorul elicopterelor sau baloanelor, transmite Agenția Xinhua. În zonele cu cei mai mulţi nori de deasupra mării, conductele vor descărca apă. Cei mai grei nori vor declanșa ploi, evitând  inundaţiile în regiunile urbane.

Crearea artificială a norilor, o formă de intervenţie asupra vremii, reprezintă încercarea de a modifica tipul sau cantitatea de precipitaţii care cade din aceştia, prin dispersarea în aer a unor substanţe în scopul de a produce condens, ce intervine în procesele microfizice din nori. La nivel mondial, substanţele chimice cel mai des utilizate pentru crearea norilor sunt iodura de argint, iodura de potasiu şi gheaţa carbonică sau dioxidul de carbon solid, informează Agerpres.

Vezi și Performanța de un MILION de dolari a Laurei Bretan la America’s Got Talent

Oficialul de la Sinh Xanh Science  a spus că pentru acest proiect sunt necesare 100 de staţii care să beneficieze de prezenţa navelor şi a aeronavelor în zona golfului Beib.

În luna octombrie se va discuta mai mult despe acest proiect cu autoritățle vietnameze, însă ministerul vietnamez de Ştiinţe şi Tehnologie din Vietnam a precizat deja că acest proiect este fezabil.

Pe lângă cele de mai sus menționate, vor fi folosite și substanţe chimice produse la nivel local pe care le va pulveriza pe vârful munţilor pentru a produce ploaie, a mai adăugat Phuong.

Citește și…

Cum scapă românii de plata amenzilor la roviniete?

Uimitor! Cât a câștigat Serena Williams din tenis până acum! Nici Halep nu stă rău

Care sunt companiile care au înregistrat cele mai mari pierderi din economie în 2015?

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare