sursa foto:  powerpenguin42.deviantart.com

4,2 MILIARDE euro pe transferuri! Ce ligă națională este campioană la investiții?

Un articol de Daniel Bulin

Un studiu al CIES FootballObservatory, din cadrul Centrului Internaţional pentru Studii în Sport (International Centre for Sports Studies), arată că suma totală plătită de cluburile din principalele 5 ligi naţionale de fotbal din Europa (Big Five: Premier League, Serie A, LaLiga, Bundesliga, Ligue 1) pentru achiziţionarea de noi jucători în vara acestui ana atins recordul de 3,7 miliarde de euro. Mai mult, adăugând sumele de transfer din mercato-ul din iarnă, totalul se apropie de 4,2 miliarde de euro, de aproape 3 ori valoarea înregistrată în 2010, confirmându-seastfel evoluţia spectaculoasă începută după 2012.De remarcat este şi faptul că 34% din totalul sumelor de transfer s-au tranzacţionat între cluburi din aceeaşi ligă, iar alţi 32% între cluburi din Big Five.

1-analiza

Sursa: realizat pe baza rezultatelor studiului CIES FootballObservatory (http://www.football-observatory.com/IMG/sites/mr/mr17/en/)

Premier League conduce detaşat în topul cheltuielilor, echipele britanice achiziţionând în acest an fotbalişti de 1,7 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 42% din totalul sumelor de transfer. Şi în clasamentul ultimilor 6 ani prima liga engleză se află pe primul loc (39%), în timp ce pe poziţia a doua în ambele topuri se situează Serie A (20% în 2016, respectiv 22% în perioada 2010-2016), în ciuda faptului că echipele italiene duc o lipsă de rezultate semnificative în plan sportiv. Campionatul spaniol, care dă cele mai de succes echipe din fotbalul european în ultimul deceniu, se află abia pe poziţia a treia pe ansamblul perioadei, fiind depăşit de Bundesliga în 2016, în pofida cunoscutului pragmatism german în materie de transferuri.

2-analiza

Rezultatele la nivelul ligilor sunt reflectate şi în topurile pe echipe, condus şi populat de formaţiile britanice. Astfel Manchester City, Chelsea şi Manchester United se află pe primele poziţii în clasamentul pe ultimii şase ani.În top 5 şi-au făcut loc şi francezii de la PSG, dar şi cea mai de titrată echipă a ultimilor ani, FC Barcelona. În 2016, concitadinele City şi United au cheltuit cel mai mult pentru transferuri: 231 milioane de euro, respectiv 185 milioane de euro. Pe poziţia a 3-a se află reprezentanta Italiei, Juventus, cu 176 milioane de euro, Barcelona şi Chelsea completând topul primelor 5.  De remarcat lipsa din topul pe 2016 a ultimei câștigătoare a Ligii Campionilor, Real Madrid, inexistentă pe piaţa transferurilor în această vară.

3-analiza

De partea cealaltă a pieţei, cele mai mari încasări din transferuri au avut, în perioada 2010-2016, Liverpool, Valencia şi Juventus. În top apar şi singurele echipe din afara Big Five, reprezentantele recentei campioane europene, Portugalia – Benfica şi Porto.

4-analiza

Sursa: realizat pe baza rezultatelor studiului CIES Football Observatory (http://www.football-observatory.com/IMG/sites/mr/mr17/en/)

Notă: sumele sunt brute şi analiza cuprinde exclusiv tranzacţiile în care au fost implicate cel puţin un club din ligile Big Five.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare