sursa foto:  Eugen Dinu

A murit veteranul de război Emil Vețeleanu! Dumnezeu să-l odihnească în pace! Ce ne-a declarat în luna ianuarie a acestui an

Colonelul în rezervă Emil Vețeleanu, ultimul supraviețuitor al bătăliei de la Cotul Donului, din cel de-Al Doilea Război Mondial, a trecut la cele veșnice. Avea 101 ani.

Dumnezeu să-l ierte și, citând un prieten, să ne ierte și pe noi pentru bătaia de joc de la parada de la 1 Decembrie 2019, când a fost ignorat de autoritățile locale!

În luna ianuarie, când, cu ocazia zilei sale de naștere, ne-am deplasat la modestul său apartament din Râmnicu Vâlcea, ne-a vorbit despre anii petrecuți pe front.

Vezi și Veteranul de război Emil Vețeleanu (101 ani), despre 23 august 1944: Influența rusească a dus la arestarea Mareșalului Antonescu

Iată un fragment din materialul publicat de Bugetul.ro, în luna ianuarie 2020

Toți cei care pierd timpul aiurea, care consumă alcool, fumează prea mult sau duc o viață mai dezordonată nu ajung la vârsta mea”, ne-a spus veteranul de război care a luptat la Cotul Donului, una dintre cele mai sângeroase bătălii din istorie.

Cinci ani a luptat colonelul Emil Vețeleanu în Al Doilea Război Mondial, avându-l drept comandant la Transmisiuni, pe Aldea Țugui.

„Am avut un comandant – Aldea Țugui – foarte exigent. Era comandantul Transmisiunilor la Armată – Armata a IV-a pe front”, a precizat veteranul de război.

Influența rusească a dus la arestarea Mareșalului Antonescu

Armata Română sub comanda Mareșalului Ion Antonescu era foarte disciplinată, își amintește col. (r) Emil Vețeleanu.

Despre actul de la 23 august 1944, când fostul monarh al României, Mihai I, a decis arestarea lu Ion Antonescu, Emil Vețeleanu susține că fost realizat cu „influență rusească”.

(n.r. – Armata Română) n-a fost de acord cu chestia asta. Era influența rusească care a dus la arestare. A venit apoi o altă politică. Armata nu era de acord cu arestarea”, a afirmat veteranul Emil Vețeleanu, întrebat fiind de reporterul Bugetul.ro cum a reacționat Armata Română la arestarea Mareșalului Ion Antonescu.

Vezi și Bătaie de joc la adresa veteranilor de război: Ce indemnizație încasează Emil Vețeleanu, la 101 ani

„După Al Doilea Război Mondial, românii n-au mai făcut istorie”

De ce nu are loc Ion Antonescu în cărțile de istorie? „După Al Doilea Război Mondial, românii n-au mai făcut istorie. Tineretul nu știe istoria pe care am făcut-o eu la școala primară. Eu din școala primară cunosc istoria, căci la școala superioară n-am făcut-o. A dispărut. Generațiile actuale nu mai cunosc istoria. Eu știu totul numai de la școala primară”, mai spune colonelul Emil Vețeleanu.

Foto: Eugen Dinu

Foto: Marius Ciutacu/Curierul de Vâlcea

Foto: Eugen Dinu

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare