sursa foto:  playtech.ro

Adio pensionare mai devreme! Cine sunt salariații care ar fi putut beneficia de această măsură respinsă definitiv de Parlament

Camera Deputaților a respins definitiv proiectul de lege ce prevedea pensionarea mai devreme pentru cei care lucrează în unităţile de prospecţiuni geologice sau în exploatări subterane.

În esență, proiectul legislativ viza modificarea legii pensiilor şi, dacă ar fi fost adoptat de către Parlament, ar fi oferit posibilitatea celor care lucrează în prospecţiuni geologice sau în exploatări subterane, alţi muncitori decât minerii, să beneficieze de reducerea vârstelor standard de pensionare.

Totuși, la fel ca în cazul minerilor, de măsura reducerii vârstei de pensionare vor beneficia numai cei ce și-au desfășurat activitatea în subteran cel puțin 50% din timpul normal de muncă.

Măsura a fost propusă după ce, în luna iunie 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că nu toți cei ce au lucrat în firme de prospecțiuni și explorări geologice pot beneficia de încadrarea activității în grupă specială, ci doar „personalul care își desfășoară activitatea în subteran cel puțin 50% din timpul normal de muncă în luna respectivă”.

Așadar, de reducerea vârstei de pensionare ar fi beneficiat doar cei ce lucrează în subteran, nu și personalul tehnic, economic și socio-administrativ (TESA) din domeniul prospecțiunilor și explorărilor geologice.

În prezent, cei ce și-au desfășurat activitatea în locuri de muncă considerate ca având condiții speciale pot beneficia, potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, de reducerea vârstelor standard de pensionare.

Atenție! Proiectul legislativ nu se va mai aplica. După respingerea definitivă de către Camera Deputaţilor, proiectul de lege şi-a încheiat parcursul legislativ, informează avocatnet.ro

Citește și:

PNL are o afinitate pentru chelneri! Un ospătar, susținător al lui Ludovic Orban, șef la Apele Române!

Lovitură pentru toți cei care vor cumpăra locuințe prin programul Noua Casă: Pentru ce trebuie să scoată noi sume de bani din buzunare

EXCLUSIV După ce Kelemen Hunor a anunțat majorarea vârstei de pensionare, Dumitru Coarnă dezvăluie adevărata lovitură pe care ar putea-o încasa polițiștii, pompierii și lucrătorii din Servicii

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare