sursa foto:  adevarul.ro

Adrian Năstase avertizează: ‘Chiar dacă în Ucraina nu au început operațiile militare, războiul psihologic și tehnologic a început deja’

Fostul președinte al PSD și premier al României, Adrian Năstase, a vorbit despre situația din Ucraina și cum ar putea evolua conflictul cu Rusia.

 

Pare tot mai clar că întrebarea nu este dacă vom avea un conflict în legătură cu Ucraina, ci când va începe acesta. Dacă ar trebui să se respecte tradiţia Olimpică, am avea cronica unui război anunţat, peste o lună după ce s-ar termina Olimpiada de la Beijing, dar să nu uităm, Federaţia Rusă a încălcat această tradiţie şi în 2008 când a atacat Georgia, pe durata Jocurilor Olimpice de la Beijing, dar şi atunci când a anexat Crimeea pe durata Jocurilor Olimpice de la Soci.„, a spus Adrian Năstase.

Acesta mai susţine că războiul din Ucraina a început deja, din punct de vedere psihologic, dar şi tehnologic.

Pe de altă parte, este evident în momentul de faţă, chiar dacă nu au început operaţiile militare, războiul psihologic şi tehnologic a început deja, iar o concluzie destul de pesimistă este aceea că Occidentul e, totuşi, destul de dezbinat. Mă refer la reacţiile Germaniei, dar şi la recenta decizie a preşedintelui Croaţiei, care anunţa că nu va participa cu trupe la efectivele NATO în condiţiile în care ar începe un conflict în Ucraina.” – a mai explicat Năstase.

Ce opţiuni are România în acest moment

Cu privire la opţiunile României în acest conflict, Adrian Năstase consideră că nu ne vom implica direct în operaţiuni militare, ci mai degrabă în războiul informaţional şi cibernetic.

Aş vrea să subliniez că, până la urmă, conflictul din Ucraina şi conflictul din flancul de Est al NATO are şi un efect oarecum benefic prin faptul că Statele Unite care părea complet convinse să îşi mute frontul de conflict în Asia, pare să se reimplice în politica europeană, ceea ce din punctul nostru de vedere ar trebui să fie un lucru important şi avantajos. 

În ceea ce priveşte acţiunea noastră, în mod evident nu este vorba de implicarea într-un război fizic în Ucraina, participarea la operaţiuni militare, dar este vorba de felul în care, practic, se poate crea un efect de descurajare suficient de puternic – alături de planul de sancţiuni de aproximativ 50 de miliarde de dolari, gândit ca să pedepsească Rusia dacă va ataca Ucraina. Şi aici este vorba mai curând de elemente legate de zona cyber, de chestiuni de logistică, aspecte care într-un fel au fost subliniate şi de alte ţări NATO de pe frontul de Est.„, a declarat Adrian Năstase, conform Antena3.ro.

„Dincolo de interesele comune să ne gândim şi la interesele noastre”

România îşi va respecta angajamentele ca membru NATO, dar sugestia lui Adrian Năstase este să se ia în considerare şi Tratatul Româno-Rus din 2003, semnat cu Putin când România era deja membru al alianţei Nord-Atlantice. Din această perspectivă, „ideea de reîntoarcere la 1997 sau de eliminare a unor echipamente şi trupe NATO din România este oarecum penibilă„, deşi sunt de înţeles sentimentele de umilinţă ale fostei superputeri mondiale care a trebuit să se restrângă la un teritoriu mai mic şi o sferă de influenţă diminuată.

Dincolo de interesele comune eu cred că trebuie să ne gândim şi la interesele noastre şi atunci să le adăugăm pe această listă de dezbateri” – este îndeamnul lui Adrian Năstase.

Vezi și:

Trupele Franței și Statelor Unite au undă verde să vină în România! Klaus Iohannis: ‘Suntem gata să găzduim o prezență aliată crescută pe teritoriul nostru’

Klaus Iohannis, în contextul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina: ‘Trebuie să fim pregătiți și pentru scenariul în care partea rusă va refuza calea dialogului’

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu: ‘Nu se pune problema de a trimite soldați sau echipamente în Ucraina! Nu e țară membră NATO’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare