sursa foto:  g4media.ro

Agricultorii atrag atenția Guvernului Ciucă: ‘Interzicere temporară a importurilor de cereale din Ucraina nu rezolvă nimic dacă nu este prelungită și însoțită de decizii curajoase și responsabile’

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) a atras atenția că decizia de interzicere temporară a importurilor de cereale din Ucraina pentru ţările din Europa de Est nu rezolvă nimic dacă nu este prelungită şi însoţită de decizii curajoase şi responsabile, în condiţiile în care problemele fermierilor sunt departe de a fi rezolvate.

 

Atragem atenţia responsabililor politici din Guvern şi Parlament că sunt încă foarte multe probleme de rezolvat şi că această decizie de interzicere temporară a importurilor nu rezolvă nimic dacă nu este prelungită şi însoţită de decizii curajoase şi responsabile. Vom vorbi foarte curând despre toate acestea! Problemele fermierilor sunt departe de a fi rezolvate iar Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare va continua să se implice în găsirea de soluţii pentru depăşirea situaţiei grele în care se află sectorul agroalimentar naţional„, se arată într-un comunicat al AAC.

Reacţia vine după ce Comisia Europeană a decis, pe 5 iunie, prelungirea interzicerii importurilor de cereale din Ucraina, pentru ţările din estul Europei, până la data de 15 septembrie 2023.

”România rămâne 100% alături de Ucraina

Protestul public organizat la Bruxelles, în data de 23 de mai, de Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare, alături de alte organizaţii ale fermierilor din Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia, îşi arată eficienţa. România rămâne 100% alături de Ucraina prin menţinerea tranzitului prin ţara noastră a mărfurilor agricole din ţara vecină, greu încercată de efectele agresiunii ruseşti. Singura restricţie vizează vânzarea acestor materii prime agricole pe teritoriul României, pentru a permite fermierilor noştri să îşi valorifice propriile recolte„, subliniază organizaţia citată.

În 2 mai, Uniunea Europeană a impus restricţii până pe 5 iunie, pentru importurile de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe din floarea soarelui provenite din Ucraina, în ideea de a diminua oferta în exces de cereale în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia. Aceste ţări s-au plâns că cerealele ieftine din Ucraina fac producţia locală neprofitabilă. Executivul comunitar a precizat că în această perioadă, grâul, porumbul, rapiţa şi seminţele din floarea soarelui provenite din Ucraina vor putea fi vândute în orice altă ţară din blocul comunitar, conform agerpres.ro.

Pe de altă parte, pe 5 iunie, Bruxelles-ul a decis să reducă numărul produselor afectate de restricţii. De exemplu nu se vor mai aplica restricţii la seminţele pentru însămânţare.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare