rujeola

sursa foto:  Pexels

Alertă într-un județ din România! 15 copii au ajuns la spital cu suspiciune de rujeolă

Autoritățile sanitare din județul Bistrița-Năsăud au descoperit un focar de rujeolă într-o comunitate de romi din orașul Năsăud. Vineri seară mai mulți copii au ajuns la spital cu febră, dureri abdominale și erupții cutanate.

15 copii cu vârste între 1 și 17 ani, din orașul Năsăud, au fost duși la Unitatea de Primire a Urgențelor – SMURD din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița în noaptea de vineri spre sâmbătă, cu suspiciune de rujeolă. Camelia Strungari. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgentă Bistrița, a transmis că 15 minori au fost transportați la spital, aceștia fiind ulterior externați cu tratament medical și indicația de izolare la domiciliu pe o perioadă de 5-7 zile. Niciunul dintre copii nu fusese vaccinat împotriva rujeolei.

„La Unitatea de Primire a Urgenţelor – SMURD din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bistriţa au fost aduşi aseară 15 minori, cu vârste între 1 şi 17 ani, din oraşul Năsăud, cu suspiciune de rujeolă, prezentând simptome precum febră, tuse, erupţii cutanate, dureri abdominale, greaţă, vărsături, cu toţii în stare stabilă, conştienţi, cooperanţi. După investigaţiile din UPU-SMURD, copiii au fost transferaţi la Secţia Boli Infecţioase pentru evaluare medicală şi tratament. În cursul nopţii, aceştia au fost externaţi cu suspiciune de rujeolă, tratament medical, recomandări şi indicaţia de izolare la domiciliu pe o perioadă de 5-7 zile. Conform declaraţiilor părinţilor, minorii nu au fost vaccinaţi cu vaccinul ROR”, a informat Camelia Strungari.

Citește și: Un nou caz de toxiinfecție alimentară, într-o tabără de copii! 14 sportivi au ajuns la spital după ce au luat masa la o pensiune din Rucăr

Focarul de rujeolă a intrat în atenția DSP

Șefa Direcției de Sănătate Publică Bistrița (DSP)-Năsăud, Anca Andrițoiu, a precizat pentru AGERPRES că marea majoritate a celor care au ajuns la spital sunt de vârstă preșcolară, toți provenind dintr-o comunitate de romi în care fusese semnalat un caz de rujeolă în cursul săptămânii trecute. Direcția de Sănătate Publică urmează să verifice dacă pacienții sunt luați în evidența vreunui medic de familie, care să poată monitoriza cazurile, și vor fi stabiliți contacţii acestora, în încercarea de a preveni răspândirea virusului.

Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, în data de 5 decembrie 2023, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă.

Vezi și: Scene cutremurătoare la o grădiniță din județul Ilfov! Îngrijitoare filmată când bate, jignește și amenință copii

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare