sursa foto:  mesaj.md

Alertă la Banca Transilvania! Cum a furat o angajată a băncii peste 1,3 milioane de lei – Procurorii au dispus trimiterea în judecată a femeii

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul au dispus trimiterea în judecată a unui bărbat de 44 de ani și a unei femei de 37 de ani, aceasta din urmă fiind angajată a Băncii Transilvania.

Cei doi au reușit să fure din conturile unei persoane decedate peste 1,3 milioane de lei.

În fapt, s-a reţinut că inculpata B.F., în perioada 12.11.2019 – 18.03.2020, folosindu-se de calitatea sa de funcţionar bancar, angajată a S.C. BANCA TRANSILVANIA S.A., a accesat fără drept, după decesul clientului P.I., datele informatice aferente contului bancar al acestuia, client al Băncii Transilvania, utilizând aplicaţiile informatice ale băncii, aflând astfel conţinutul contului bancar precum şi datele de identitate ale clientului şi a transmis toate aceste date de identificare inculpatului P.P.G., cunoscând că acesta le va utiliza pentru a transfera în mod fraudulos sumele de bani din contul defunctului, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

Compartimentul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor este abilitat să aducă la cunoştinţa publicului următoarele:

Procurorii din cadrul al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au finalizat urmărirea penală şi au dispus trimiterea în judecată:

A inculpatului P.P.G. în vârstă de 44 de ani pentru săvârşirea în calitate de autor, a infracţiunilor de: acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată (13 acte materiale), prev. de art. 360 alin. (1) C.pen. cu aplic. Art. 35 alin. 1 C.pen.; efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată (27 acte materiale), prev. de art.250 alin. (1) C.pen. cu aplic. Art.35 alin.1 C.pen.; spălarea banilor, prev. de art. 49 alin. (1) lit. a) din Lg. 129/ 2019; în calitate de instigator, a infracţiunilor de: uz de fals, prev. de art. 47 C.pen. rap. la art. 323 C.pen.; fals în declaraţii, prev. de art. 47 C.pen. raportat la art. 326 C.pen.; participaţie improprie la fals intelectual, prev. de art. 47 C.pen. raportat la art. 52 alin. (2) C.pen. raportat la art. 321 alin. (1) C.pen., toate cu aplic. Art. 41 alin. (1) C.pen. şi 38 alin. (1) C.pen. a inculpatei B.F. în vârstă de 37 de ani pentru săvârşirea infracţiunilor de efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, prev. de art. 250 alin. (3) C.pen. şi acces ilegal la un sistem informatic, în formă continuată (12 acte materiale), prev. de art. 360 alin. (1), (2) şi (3) C.pen. cu aplic. Art. 35 alin.1, ambele cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.pen..

În fapt, s-a reţinut că inculpata B.F., în perioada 12.11.2019 – 18.03.2020, folosindu-se de calitatea sa de funcţionar bancar, angajată a S.C. BANCA TRANSILVANIA S.A., a accesat fără drept, după decesul clientului P.I., datele informatice aferente contului bancar al acestuia, client al Băncii Transilvania, utilizând aplicaţiile informatice ale băncii, aflând astfel conţinutul contului bancar precum şi datele de identitate ale clientului şi a transmis toate aceste date de identificare inculpatului P.P.G., cunoscând că acesta le va utiliza pentru a transfera în mod fraudulos sumele de bani din contul defunctului.

Inculpatul P.P.G. l-a determinat cu intenţie pe inculpatul P.R., la data de 19.03.2020, să prezinte funcţionarei bancare din cadrul Băncii Transilvania S.A. şi să folosească o procura notarială falsă, în vederea producerii de consecinţe juridice, respectiv că acesta să poată fi împuternicit pe contul clientului P.I. Ulterior, inculpatul P.P.G. în mod repetat şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în intervalul 19.03.2020 – 31.03.2020, folosindu-se de cartelă cu numărul de telefon primit de la inculpatul P.R., pe care acesta din urmă l-a declarat cu ocazia împuternicirii în fals pe contul bancar al defunctului P.I., respectiv de uşerul şi parola primite de la inculpatul P.R., pe care acesta le obţinuse fraudulos, a activat şi accesat în mod ilegal prin intermediul aplicaţiilor bancare aparţinând Băncii Transilvania „internet banking” şi „mobile banking”, contului bancar aparţinând defunctului P.I. şi a efectuat operaţiuni financiare, în mod fraudulos, constând în răscumpărare de obligaţiuni şi mai apoi transferul sumei totale de 1.373.300 lei către mai multe conturi bancare aparţinând unor persoane fizice şi juridice controlate prin interpuşi, sume de bani care au fost ridicate ulterior în numerar.

Pentru disimularea originii ilicite a sumelor de bani transferate şi pentru a nu fi blocat contul bancar al defunctului P.I., inculpatul P.P.G. i-a înmânat inculpatului P.R., o factură proformă fictivă emisă de S.C. C. S.R.L. în valoare de 1.249.500 lei către defunctul P.I., respectiv anexa 1 (contractul de vânzare-cumpărare), având ca obiect vânzarea-cumpărarea unui utilaj, excavator hidraulic”, pe care inculpatul P.R. a prezentat-o la data de 08.04.2020 a Agenţiei Rogerius- Banca Transilvania, pentru a justifica scriptic transferul sumelor din contul defunctului P.I.. Prin modalitatea mai sus descrisă, inc. P.P.G. a reuşit introducerea în circuitul licit a sumelor de bani obţinute din săvârşirea infracţiunii de efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

Inculpatul PPG a fost reţinut 24 de ore în data de 01.07.2021 şi s-a aflat sub măsura controlului judiciar în perioada 02.07.2021 – 30.08.2021.

Prin ordonanţa din 05.07.2021 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asigurător pe bunurile mobile şi imobile, până la concurenţa valorii prejudiciului de 1.373.300 lei, aflate în proprietatea inculpatului P.P.G., fiind identificate bunuri immobile care acoperă valoarea prejudiciului.

Cu inculpatul P.R. a fost încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei.

Dosarul a fost trimis spre competentă soluţionare Tribunalului Bihor.

Facem precizarea că trimiterea în judecată reprezintă, conform prevederilor Codului de procedură penală, o etapă a procesului penal ce constă în finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă în vederea judecării cauzei, situaţie care nu poate în nici un fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare