Alexandru Rafila, noi săgeți către șeful DSU, Raed Arafat: ‘Eu n-am avut interlocutor. Singurele remarci au fost pe Facebook ale domnului Arafat care singur în birou se intervieva’

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, vineri, că proiectul care prevede că asistenţa medicală de urgenţă ar urma să fie coordonată de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a rămas „în stand-by” și a susținut că el a fost deschis la dialog, dar nu a avut interlocutor.

 

Nu putem să preluăm atribuțiile Ministerului Sănătății și să le transferăm altui minister care are cu totul și cu totul alte atribuții. (…) Din păcate, eu n-am avut interlocutor. Am fost deschis la dialog. Eu dialog pe Facebook eu nu prea fac. Singurele remarci au fost pe Facebook sau interviuri ale domnului Arafat care singur în birou se intervieva”, a afirmat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a susținut că nu poate fi schimbat rolul ministerelor.

Nu putem schimba rolul ministerelor, de exemplu să venim noi cu o lege de organizare a Ministerului Sănătății care să se ocupe de salvarea pe mare. Nu cred că astfel de abordări sunt constructive și cred că toată lumea a înțeles punctul de vedere al Ministerului Sănătății”, a subliniat ministrul Sănătății.

 

Întreaga dispută dintre Raed Arafat și Alexandru Rafila a început în luna aprilie, după ce MAI a supus dezbaterii publice un proiect de lege ce vizează reorganizarea instituţiei. Conform acelui document, asistenţa medicală de urgenţă ar urma să fie coordonată de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

Ministrul Sănătății a acuzat atunci că nu a fost informat cu privire la acest proiect, ba chiar că instituția pe care o conduce nici nu s-ar fi aflat pe lista celor care trebuie să-și dea aviz. Ministerul Sănătății este cel care finanțează în prezent serviciile medicale de urgență. Însă, SMURD este în subordinea MAI.

„Mă bucur că avem parteneri profesionişti la nivelul DSU. Este domnul doctor Arafat care cu asta s-a ocupat în ultimii 30 de ani. În mod evident discutăm despre o activitate medicală, iar o responsabilitate atât în faţa profesioniştilor din sănătate, cât şi în faţa opiniei publice este a Ministerului Sănătăţii. Sunt partenerii noştri. SMURD este o structură a DSU care şi-a făcut foarte bine datoria.

Întotdeauna le voi mulţumi public pentru ceea ce fac, dar integrarea serviciilor de urgenţă cu celelalte servicii de urgenţă prespitalicească pe care le oferă sau UPU, sau compartimente de primiri urgenţe cu celelalte activități ale sistemului sănătate este absolut necesară. Ele nu funcţionează separat.

Trebuie să funcţioneze integrat, iar lucrul ăsta trebuie să fie o politică de sănătate a statului român care nu trebuie să ţină cont de persoanele care într-un mod sau altul ocupă o poziţie de demnitate publică în aceste domenii, ci trebuie să ţină cont de nevoia oamenilor din România de a beneficia de servicii de sănătate”, declara, pe 7 aprilie, Alexandru Rafila.

Apoi, Raed Arafat i-a dat o replică dură ministrului Sănătății. Șeful DSU a spus că o asemenea schimbare n-ar face decât să slăbească sistemul și să strice ceea ce s-a construit. Secretarul de stat a spus că deși se colaborează cu Ministerul Sănătății, coordonarea este într-un singur loc. El a subliniat ulterior că SMURD este doar o parte din sistemului de urgență și nu are cum să funcționeze separat de restul structurilor.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a spus la rândul lui că este exclus ca SMURD să treacă de la MAI la Ministerul Sănătății. Oficialul a precizat că nu poate să fie schimbat ce funcționează și a spus despre Raed Arafat că este omul care a reinventat UPU. Apoi, el a mai spus că situația ar trebui să fie lămurită în Guvern, conform psnews.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare