sursa foto:  mediafax.ro

Alina Mungiu-Pippidi, dezvăluiri din interiorul USR-PLUS! Cine e urmașul lui Dragnea

Politologul Alina Mungiu-Pippidi face dezvăluiri din interiorul Alianței USR-PLUS. Mungiu-Pippidi susține că USR-ul are în componența sa „un demn urmaș” al lui Liviu Dragnea, fostul șef PSD.

Este vorba despre ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.

Despre Ghinea, Alina Mungiu-Pippidi spune că are mai mulți bani, prin PNRR, și o relație mult mai bună cu serviciile secrete și organele de anchetă decât a avut Liviu Dragnea în perioada în care a fost liderul social-democraților.

„Numai că, așa cum a fost și la partid, capacitatea de a inspira pe alții, consecvența și programul se pot dovedi niște calități de nimic față de capacitatea altora de a fura sau distruge un proiect. Așa e la români. Cine știe cum a fost furat USR știe că există cineva super competent la organizat clientele, un demn urmaș al lui Dragnea, Cristi Ghinea, care a reușit să scoată de pe liste oameni aleși de useriști ca să îi pună pe ai lui fără nici o consecință. Dacă Ghinea a fost în stare să strîngă o rețea de oameni numai pe promisiuni de funcții viitoare cînd a fost la USR și să îi facă o masă de manevră imaginați-vă puțin ce poate face cu PNRR. Cîte autostrăzi o să construim sau canalizări de școli vom vedea – ce e cert e că se va crea o structură redutabilă de patronaj, mult mai tare ca a lui Dragnea pentru că are mai mulți bani și o relație mult mai bună cu serviciile secrete și organele de anchetă. Crearea acestei rețele de putere este și miza – nu există alte calități pentru care să numești în fruntea acestor bani pe cineva ca Ghinea care nu a managerizat anterior nici un program european de un milion, darămite de un miliard, decît capacitatea lui dovedită de a construi o clientelă de partid. La prima sa numire, cînd trebuie să semneze cineva programul pentru SRI și precedenta ministră avusese rezerve, mi s-a explicat de la cel mai înalt nivel al guvernului Cioloș (că eu știam că Cristi G nu știe să completeze o fișă de pontaj și nu e bun să facă o adunare în Excel) că a trebuit numit un om fără caracter, că asta cerea postul respectiv, exact acest gen de calități, sau de lipsă de calități, și asta a explicat selecția. La fel e probabil și acum – nici numirea lui Dan Barna ca supervizor, care a managerizat un singur program european, și acela de DNA, nu e prin nimic justificată decît tot prin absența unor calități. Să nu ne păcălim, în România nu se dă nici un ban fără condiții, motivul pentru care acești oameni au fost puși în fruntea banilor este să controleze pe cei care cer banii, pe primarii direct aleși, ai liberalilor ca și ai pesediștilor, și de asta sunt cine sunt.

Dar ce înseamnă asta pentru București? După cum a semnalat deja presa, planurile bucureștene nu prea se regăsesc în PNRR, care e de altfel suprascris (s-au trecut mult mai multe proiecte decît există bani, și mai ales nu există vreo diferențiere între cele bine pregătite și cele care sunt doar idei la această oră). Va prima la PNRR buna pregătire, calitatea proiectelor sau obediența, și numai cine are grad și își știe locul în statul paralel va primi bani, că nu e în interesul acestuia să aibă primari puternici susținuți de votanți?”, spune Mungiu-Pippidi, într-un editorial pe romaniacurata.ro.

Vezi și

Lovitură pentru părinți, începând cu luna aprilie! Guvernul PNL-USR-PLUS-UDMR le suspendă ajutorul

Chirie sau proprietar? Analiștii economici vin cu sfaturi de ultim moment: ‘Trendul se va menține cel puțin cinci ani de aici încolo’

EXCLUSIV În vreme ce Lucian Bode se plânge de deficit de personal, MAI blochează polițiștii să rămână în Sistem! Dumitru Coarnă acuză!

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare