sursa foto:  hotnews.ro

Lovitură pentru părinți, începând cu luna aprilie! Guvernul PNL-USR-PLUS-UDMR le suspendă ajutorul

Guvernul PNL-USR-PLUS-UDMR vrea să îi lase pe părinți fără banii pentru plata creșei și grădiniței. Dacă proiectul pus în dezbatere pe site-ul Ministerului de Finanțe va fi adoptat, începând cu luna aprilie și până la sfârșitul anului, părinții nu vor mai încasa cei 1.500 de lei pe lună, pentru plata grădiniței sau a creșei.

Potrivit unui proiect al Ministerului de Finanţe, părintii nu vor mai primi cei 1.500 de lei/lună de la angajator pentru a plăti creşa sau grădiniţa, aşa cum prevedea Legea nr. 239/2020.

Măsura se supendă pentru că guvernanţii au uitat de legea care introduce această facilitate când au făcut bugetul pe 2021, iar aplicarea ei ar duce la depăşirea deficitului bugetar, informează România TV.

În conformitate cu legislația în vigoare, angajaţii cu copii înscrişi la creşe sau grădiniţe acreditate de Ministerul Educaţiei pot primi 1.500 lei pe lună, urmând ca firmele să-şi deducă această cheltuială din impozitele pe profit plătite statului. Legea este în vigoare de la începutul anului.

Măsura ar urma să se suspende între 1 aprilie și 31 decembrie 2021

Acum Guvernul vrea să suspende aplicarea acestei măsuri, începând cu data de 1 aprilie 2021 și până la data de 31 decembrie 2021, inclusiv.

Se propune suspendarea aplicării dispozițiilor art. 25 alin. (4) lit. i1) – i2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, având în vedere faptul că aceste dispoziții nu asigură reguli fiscale suficiente și neechivoce de aplicare a stimulentului fiscal reglementat pentru educația timpurie, care să conducă la stabilitate și eficiență legislativă, ceea ce impune astfel o revizuire a acestor reglementări.

Luând în considerare modul de calcul și declarare a impozitului pe profit datorat, respectiv trimestrial/anual, perioada suspendării începe cu data de 1 aprilie 2021 și se încheie la data de 31 decembrie 2021. Aceeași perioadă de suspendare se aplică și pentru contribuabilii cu an fiscal modificat. Perioada propusă are în vedere complexitatea elementelor prezentate la Secțiunea „Descrierea situației actuale” din prezenta Notă și asigurarea unei perioade de timp adecvate pentru dezbaterea și reglementarea lor.

Pe perioada suspendării, în cazul cheltuielilor pentru funcționarea creșelor/grădinițelor aflate în administrarea contribuabililor se reglementează regimul fiscal aplicabil înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 239/2020 respectiv de cheltuieli sociale deductibile, la calculul rezultatului fiscal, în limita de 5% aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii.

Totodată, se propune suspendarea prevederilor art. 76 alin. (4) litera x) și art. 142 lit. z) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Măsura se aplică începând cu veniturile aferente lunii aprilie 2021.

Măsura este justificată, de asemenea, și de faptul că norma actuală are caracter discriminatoriu prin raportare la diferite categorii de angajați, și mai mult decât atât contravine dispozițiilor legislației europene în materia taxei pe valoarea adăugată și a accizelor, aducându-se atingere și prevederilor imperative consacrate la nivel constituțional”, se precizează în proiect.

Vezi și

Chirie sau proprietar? Analiștii economici vin cu sfaturi de ultim moment: ‘Trendul se va menține cel puțin cinci ani de aici încolo’

EXCLUSIV În vreme ce Lucian Bode se plânge de deficit de personal, MAI blochează polițiștii să rămână în Sistem! Dumitru Coarnă acuză!

Vești importante pentru șoferi! RCA se majorează cu până la 10% . Ce a dus la această scumpire

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare