sursa foto:  Facebook

Am intrat în luna septembrie 2023! Când primesc pensionarii banii pe card

Luna septembrie vine cu mai mulți bani pentru pensionarii din România. Astfel, pe lângă pensie, seniorii cu venituri mici vor beneficia și de ajutorul de 700 de lei, pe cardul de energie.

În această lună se schimbă situația față de luna august, în ceea ce privește procesul de virare a pensiilor pe card. Dacă luna trecută pensiile au fost virate în zilele 9, respectiv 10 august, acum se revine la programul normal.

Conform Casei de Pensii, pensiile se achită pe card în data de 12 a fiecărei luni, dar nu mai târziu de data de 13 a fiecărei luni.

Drept urmare, seniorii care au optat să primească pensia pe card vor avea banii în cont în data de 12, cel târziu 13 septembrie 2023, în conformitate cu legislația în vigoare.

În luna septembrie se acordă tranșa a doua din cei 1.400 de lei oferiți de Guvern ca ajutor de energie

Conform MIPE, ajutorul are forma unui card emis pe suport de hârtie, cu care se pot plăti facturi de energie (total sau parțial). Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 lei fiecare, primul fiind acordat în luna februarie, iar al doilea urmează să fie acordat în septembrie.

Servicii/produse care se pot plăti: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire, precizează MIPE.

Cum se utilizează?

Se pot plăti facturi curente sau restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Cu un card se pot face mai multe plăți, către mai mulți furnizori, până la epuizarea sumei.

Plățile se fac prin mandat poștal. Se pot efectua gratuit 8 plăți/loc de consum pe durata programului de sprijin. De la a 9-a plată se va achita o taxă de 2,5 lei.

Ajutorul nu se consideră venit și nu afectează:

  • venitul minim garantat;
  • alocația pentru susținerea familiei;
  • statutul consumatorului vulnerabil de energie.

Sumele alocate celor două tranșe nu pot fi preschimbate în bani și nu pot fi folosite pentru plăți prin mandat poștal către alte destinații decât plata facturilor de energie.

Beneficiarii de sprijin pot utiliza ajutorul pentru plata facturilor la energie prin următoarele modalități:

a) Direct la poștaș;

b) La orice oficiu poștal din mediul urban sau la oficiul poștal în raza căruia își are domiciliul beneficiarul, în mediul rural;

c) Online, AICI. Un ghid pentru plata online este disponibil AICI.

Cine beneficiază de acest ajutor?

Categorii de beneficiar

Vârstă

Venit/lună

Pensionar

Peste 60 ani, inclusiv

Sub 2.000 lei, inclusiv

Pensionar de invaliditate

Nu contează

Sub 2.000 lei, inclusiv

Persoană cu handicap grav, accentuat sau mediu

Nu contează

Sub 2.000 lei, inclusiv

Familie cu alocație de susținere

Nu contează

Nu contează

Familie/persoană cu ajutor social

Nu contează

Sub 2.000 lei, inclusiv

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare