raiffeisen bank

sursa foto:  stiribancare.ro

Amenințată de unii români cu boicotul, Raiffeisen Bank anunță o premieră: ‘Raiffeisen Bank este prima bancă din România’

Raiffeisen Bank S.A. încheie o tranzacție de securitizare sintetică cu Grupul Băncii Europene de Investiții, prin intermediul căreia va susține creșterea accesului la finanțare a companiilor mici si mijlocii, precum și a celor cu capitalizare medie din România, a informat într-un comunicat de presă banca.

Raiffeisen Bank afirmă că este prima bancă din România care iși consolidează capacitatea de finanțare prin intermediul unei securitizări sintetice.

Vezi și Se confirmă boicotul românilor asupra băncilor austriece, după ce Austria s-a opus aderării României la Schengen! Șeful Raiffeisen: Unii dintre clienții noștri și-au exprimat deschis nemulțumirea

Noul parteneriat cu Banca Europeană de Investiții (BEI) și cu Fondul European de Investiții (FEI) va contribui la creșterea accesului la finanțare și va intări reziliența companiilor mici si mijlocii (IMM) precum și a celor cu capitalizare medie (MidCaps) din România.

Ca urmare a acordului incheiat cu BEI, Raiffeisen Bank va oferi, pe parcursul următorilor doi ani, finanțări către beneficiari eligibili, IMM si MidCaps, în valoare de până la 523 milioane lei (106 milioane euro), cu o dobândă redusă comparativ cu alte finanțări similare.

Tranzacția de securitizare sintetică este structurată pe un portofoliu de credite non-retail, în valoare de 1.520 milioane lei (308 milioane euro). Portofoliul securitizat rămâne în bilanțul băncii și este împărțit în trei tranșe sintetice de risc: (i) o tranșa senior, (ii) o tranșa mezanin și (iii) o tranșa junior. În cadrul tranzacției, riscul de credit al tranșei mezanin este transferat integral către FEI, în timp ce riscul de credit al tranșelor senioare și junioare este asumat de catre bancă. Tranzacția prevede o perioadă de reconstituire de 3 ani, în care expunerile amortizate din portofoliul securitizat pot fi înlocuite cu expuneri eligibile noi.

Grupul BEI este determinat să susțină investițiile în mediul de afaceri din România. Această tranzacție de securitizare cu Raiffeisen Bank demonstrează modul în care implicarea combinată a BEI și EIF sprijină activitatea economică și crearea de locuri de muncă în România”, a declarat Christian Kettel Thomsen, Vicepreședintele Băncii Europene de Investiții.

Directorul general al FEI, Alain Godard, a declarat: „Parteneriatul FEI cu Raiffeisen Bank este unul de lungă durată, fiind dezvoltat prin numeroase tranzactii de referință. FEI se bucură să poată susține Raiffeisen Bank în prima sa tranzacție de securitizare sintetică. Aceasta nu doar că va contribui semnificativ la crearea de locuri de muncă și la creșterea economică a țarii, ci va promova și obiectivele Uniunii Piețelor de Capital în România, având în vedere că, pană în prezent, a mai fost incheiată doar o singură alta tranzacție de securitizare sintetică”.

„Suntem bucuroși să anunțăm aceasta tranzacție inovatoare cu partenerul nostru de lungă durată, Grupul BEI. Acest parteneriat ne permite să creștem accesul la finanțare pentru IMM-urile și MidCaps-urile din România. Astfel, vom sprijini creșterea și dezvoltarea lor într-un mediu economic dificil, marcat de efectele negative ale pandemiei COVID, de conflictele militare din Ucraina și de criza energetică. La Raiffeisen Bank, suntem dedicați promovării creșterii economice și sprijinirii succesului clienților noștri. Credem că acest parteneriat va fi un pas important în realizarea acestor obiective”, a declarat Alina Rus, CFO Raiffeisen Bank.

„Securitizările sintetice sunt un instrument important pentru gestionarea eficientă a capitalului și ajută la creșterea capacității de finanțare prin transfer de risc, mai ales în contextul actual de piață, caracterizat de o incertitudine crescută și prime de risc ridicate. Structura securitizării permite băncii să elibereze cea mai mare parte din volumul fondurilor proprii și al datoriilor eligibile alocate portofoliului securitizat și să-și consolideze astfel capacitatea de a finanța economia românească. La nivelul prudențial consolidat al Raiffeisen Bank S.A., tranzacția va avea un impact inițial pozitiv de aproximativ 40 puncte de bază asupra ratei fondurilor proprii de nivel 1 și respectiv 80-puncte de bază asupra ratei MREL”, a declarat Romulus Mircea, Director Executiv Managementul Activelor si Pasivelor.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare