amenzi

sursa foto:  playtech.ro

SURSE Combinația legislativă care face ca amenzile primite de benzinăriile și giganții de pe piața românească să fie ‘apă de ploaie’

În ultime vreme i-am tot auzit pe șefii de instituții – cum ar fi cei ai ANPC, ai ANRE, ai Consiliului Concurenței – lăudându-se că aplică amenzi uriașe fie pe piața de energie, fie pe piața lanțurilor de magazine, fie acum, în plină invazie a Rusiei în Ucraina, pe piața de carburanți, fie pe piețele unde activează firmele rusești.

Parcă ni se umple inima de bucurie când auzim că autoritățile statului își fac treaba cu prisosință și că, în sfârșit, suntem protejați.

Totuși, situația „la firul ierbii” e un pic diferită față de cea pe care o vedem la televizor. Ei bine, spun surse din piață ale Bugetul.ro, o chichiță legislativă vine în ajutorul marilor afaceriști de pe piața românească.

Este vorba despre Ordonanța de Guvern nr. 2/2001 modificată și completată prin Legea nr. 203 din 20 iulie 2018.

Mai precis, Art. 20 pct. 10 din Legea nr. 203/2018 a modificat Art. 28 alin. (1) din OG nr. 2/2001, după cum urmează: „Contravenientul poate achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, agentul constatator făcând mențiune despre această posibilitate în procesul-verbal”.

Așadar, în termen de 15 zile, autorul unei contravenții poate plăti o amendă de jumătate din minimul amenzii prevăzute în actul normativ. ATENȚIE la această formulare! Practic, contravenientul plătește jumătate din minimul prevăzut de lege, nu din amenda trecută în procesul-verbal. Trebuie precizat faptul că agentul constatator trebuie să facă mențiune despre această posibilitate în procesul-verbal.

Un astfel de caz a fost prezentat de presă în trecut

Pentru a vă proba cele susținute de sursele Bugetul.ro, vă reamintim un caz prezentat de presa din România în anul 2015. La acea vreme, termenul din OG nr. 2/2001, în care contravenientul putea achita jumătate de minimul amenzii prevăzute de lege, era de 48 de ore, nu de 15 zile, așa cum este în prezent.

În noiembrie 2015, amenda dată Autogării Câmpina de inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) s-a transformat din 20.000 de lei în 1.000 de lei, conform Campinatv.ro.

Conform surselor Bugetul.ro, și astăzi se dau amenzi de felul celei primite de Autogara Câmpina de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.

Amenda transformată din 20.000 de lei în 1.000 de lei

Sursa foto: Campinatv.ro

Ce trebuie făcut?

Evident, trebuie modificată legislația, pentru ca marile companii să simtă sancțiunile pe care le primesc, au dezvăluit alte surse ale Bugetul.ro, care au dorit să rămână sub protecția anonimatului.

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare