lege

sursa foto:  gazetadecluj.ro

Analist financiar, avertisment pentru românii cu rate: ‘S-ar putea să ajungem, la un moment dat, la fundul sacului. Ne putem trezi că economia va intra într-o recesiune tehnică’

Analistul financiar Adrian Negrescu a lansat un avertisment cu privire la creditele imobiliare făcute de români.

 

În legătură cu ratele românilor, care au crescut foarte mult în ultimele luni, considerați că ar fi o oportună o intervenție a statului în acest caz, eventual printr-un program, cum a fost cel de amânare a ratelor de anul trecut.

Am avut un program de amânare a ratelor, nu cred că a funcționat, pentru că românii s-au adaptat acestei situații. Fiecare încearcă să-și plătească ratele, dovadă că rata creditelor neperformante este, în România, la un minim record, un fapt care ridică multe semne de întrebare din punctul meu de vedere. Nu înțeleg din ce își plătesc românii ratele în condițiile în care ele au crescut cu 50-60% pentru majoritatea celor care au credite, decât prin prisma faptului că s-au focusat să plătească aceste rate în detrimentul altor cheltuieli. Și se vede acest lucru. Pentru că vânzările din zona alimentară, vânzările din zona de îmbrăcăminte, de încălțăminte, consumul în general a scăzut drastic în România, în lunile ianuarie și februarie, iar în martie se va confirma acest semn de scădere a consumului”, a spus expertul în cadrul emsiunii menționate.

O gură de oxigen

Da, a adăugat Adrian Negrescu, românii își plătesc ratele la bancă, dar ”mă tem că nu o vor putea face la nesfârșit. Dacă va scădea inflația și nu vom reuși, ușor, ușor să reducem dobânda cheie în așa fel încât să lași oamenilor o gură de oxigen, pentru a-și putea plăti mai ușor ratele, s-ar putea să ajungem, la un moment dat, la fundul sacului și nivelul acela de neperformanță să crească. Mă uitam peste un scenariu al Băncii Naționale făcut anul trecut și se estima că de la 3,3% cât era rata creditelor neperformante să se ajungă la 8,8%, în cazul în care aceste dobânzi vor continua să crească.

Recesiune tehnică

Nu cred că vor mai crește, dacă vom reuși să ținem inflația în frâu. Adică vedem indicele IRCC și ROBOR undeva în jur de 7% să fie pe tot parcursul anului, la care se adaugă marja băncii. Iar acolo este o discuție cum putem stăvili această marjă. Acolo Banca Națională ar putea să intervină și măcar să discute cu bancherii pentru a lua puțin din această presiune de pe umerii clienților. În caz contrar, ne putem trezi că economia va intra într-o recesiune tehnică în perioada următoare, care se va traduce prin închiderea a numeroase de societăți, prin disponibilități de personal și, bineînțeles, printr-o creștere a ratei creditelor neperformante”, a avertizat analistul, conform dcbusiness.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare