sursa foto:  editiadedimineata.ro

Analist militar: ‘Dezastrul colosal pe care Vladimir Putin îl ține ascuns în războiul Rusiei în Ucraina’

Diverse surse, unele autorizate, au difuzat mai multe estimări în legătură cu bilanțul victimelor și pagubelor în războiul purtat de zece luni de Rusia în Ucraina, semnalează realizatorul TV și analistul militar Radu Tudor pe blogul său.

Astfel, potrivit Statului Major al armatei ucrainene, aproape 13.000 militari au murit în luptele pentru apărarea țării.

Aceeași sursă susține că Rusia a pierdut 90.000 militari de la începutul invaziei.

Acum o luna, Generalul Mark Milley, președintele Comitetului de Stat Major al SUA, declara că Rusia a pierdut 80.000 de militari în războiul din Ucraina.

„Înaintea conflictului, Ucraina avea o armată de 200.000 militari activi. Știm din sursele oficiale de la Moscova ca armata rusă număra un milion de oameni. Așadar, un al forțelor de 1 la 5 în favoarea Rusiei și un raport al victimelor de 1 la 8 în defavoarea Rusiei. Asta, din punct de vedere militar.

Din punct de vedere al victimelor civile, Procuratura Generala de la Kiev a anunțat recent că a documentat peste 46.000 de crime de război – civili uciși de rachetele și atacurile militare rusești pe teritoriul Ucrainei.

Avem, așadar, următoarele valori aproximative, conform surselor menționate, luând însă în calcul și faptul că în anumite zone de război din Ucraina e imposibil de realizat un bilanț clar, cât timp acolo încă se duc lupte. Iar pe raportările oficiale de la Moscova nu ma pot baza”, scrie Radu Tudor, care sintetizează situația astfel:

UCRAINA

  • ARMATA: 200.000 MILITARI, POPULAȚIE: 40 MILIOANE
  • 13.000 MILITARI MORȚI, 46.000 CIVILI UCIȘI
  • PAGUBE ESTIMATE : 400 MILIARDE DE DOLARI

RUSIA

  • ARMATA: 1.000.000 MILITARI, POPULAȚIE 150 MILIOANE
  • 90.000 MILITARI MORȚI, CIVILI UCIȘI– NUMĂR NECUNOSCUT
  • COSTUL RĂZBOIULUI: 160-180 MILIARDE DE DOLARI

„Concluzia : Putin și Rusia au pe conștiință peste 150.000 oameni morți în 10 luni, cel mai grav bilanț de victime în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial. Și pagube ce se apropie de jumătate de trilion de dolari”, conchide jurnalistul, conform antena3.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare