sursa foto:  turnulsfatului.ro

Analistul economic Adrian Negrescu: ‘Să ții banii la saltea nu constituie o soluție bună din punctul de vedere al inflației’

Analistul economic Adrian Negrescu actuala situație de criză economică cu care se confruntă românii.

 

Economistul Adrian Negrescu atrage atenția românilor că ținutul banilor ”la saltea nu constituie o soluție bună din punctul de vedere al inflației”.

 

”Cred că pentru românii care își doresc o siguranță cât mai mare cea mai bun variantă sunt titlurile de stat. Titlurile de stat care oferă niște dobânzi destul de bune, de 7%-8%. O investiție care, din punctul meu de vedere, reprezintă o varianță optimă în actuala situație ecomomică. Mai mult decât atât: gândiți-vă că veniturile realizate din titlurile de stat nu se impozitează. În timp ce dobânzile bancare, cu dobândă, ele se impozitează. Prin urmare, cred că titlurile de stat reprezintă o variantă pentru cei care își doresc siguranță, să stea fără nici un fel de emoții”, a explicat analistul.

Prin intermediul unei aplicații

În ce-i privește pe ceilalți, Adrian Negrescu le recomandă depozitele la bănci. ”Sunt instrumente care, în ultima vreme, au mai crescut din perspectiva dobânzilor. Mai sunt titlurile companiilor care emulează, practic, evoluția titlurile de pe piețele de acțiuni, adică ale companiilor de investiții și poți avea prin intermediul unei aplicații mobile acces la companii care vând astfel de plasamente. Deci titluri pe piața de acțiuni. Nu trebuie neapărat să te duci la bursă să cumperi o acțiune. Poți face acest lucru prin intermediul acestor companii de investiții”, a explicat economistul.

Ieșiți de pe piața cripto!

Adrian Negrescu a vorbit și despre alt mijloc de protecție a economiilor, și anume metalele, care, după cum a apreciat analistul, ”reprezintă un vehicul foarte interesant de investiție. Este vorba de aur, argint, dar mai ales platina”. Pe de altă parte, a continuat economistul, ”nu recomand cripto. Cripto a ajuns la finalul epocii sale spectaculoase de creștere speculativă, din punctul meu de vedere. Le recomand celor care ne ascultă să facă în așa fel încât să iasă din zona de cripto, pentru că nu va mai ține mult și se vede acest lucru.

Pentru cei care fac investiții pe termen lung

Iar, pe de altă parte, cred că și zona imobiliarelor reprezintă în continuare un avantaj și un potențial de creștere, cu precădere pentru cei care fac investiții pe termen lung. Adică îți cumperi acum, în 2023, un apartament cu 60.000-70.000 de euro, dar gândiți-vă că, peste zece ani va valora cu 30% mai mult. Nu vorbesc de zona de chirii, care vor crește, probabil, în România. Mă uitam și pe datele de la Statistică, din care reiese o creștere de 0,8%. Este de presupus că în viața reală scumpirea este mai mare. Oricum, există o zonă de câștig și aici, mai ales că deții bunul respectiv, îl poți administra și poți avea un venit destul de bun raportat la inflație.

Nu este o soluție bună

Cam astea ar fi variantele din punctul meu de vedere. Să ții banii la saltea nu constituie o soluție bună din punctul de vedere al inflației. Gândiți-vă că avem o inflație de 5,5%, care se va accentua pe perioada acestui an. Trebuie să punem de la lună la lună cu cât cresc prețurile și veți vedea că dacă ținem banii în buzunar sau îi ținem în cont, fără să îi punem să lucreze pentru noi, adică să aibă un randament, pierdem practic din puterea de cumpărare”, a concluzionat Adrian Negrescu, conform dcbusiness.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare