sursa foto:  alba24.ro

Analistul economic Valentin Ionescu: ‘Cei săraci nu au cum să economisească. Este o oarecare inconștiență, dacă nu cumva cei ce se împrumută au surse variate de venit. Dobânzile vor continua să crească’

Analistul economic Valentin Ionescu a vorbit despre actuala situație economică a României ”Dobânzile vor continua să crească, așa încât cei ce au credite cu dobândă variabilă plătesc o rată care crește cu peste 30%, depinde de valoarea ratei”.

 

 

Analistul economic a comentat intervențiile BNR și a precizat că se va limita creșterea inflației, însă un rol important îl va avea și Guvernul României, care va trebui să-și reducă cheltuielile în perioada următoare, pentru a stabiliza economia țării.

Politica monetară a BNR a devenit restrictivă, ceea ce va afecta negativ piața creditelor, dar va stăvili creșterea ratei inflației. Important este ca și statul să facă un efort să-și tempereze propensiunea de a cheltui și să mai reducă din cheltuieli”, a declarat Valentin Ionescu.

Guvernul României tocmai a făcut prima rectificare bugetară din 2022 și a anunțat că deficitul va crește cu 3 miliarde de lei. România își reduce deficitul în comparație cu 2022 și 2021, însă rămâne în continuare la aproape 6%, iar până la sfârșitul anului ar putea să mai crească. Bugetul statului continuă să fie foarte afectat de prețurile mari la energie electrică și gaze, în condițiile în care Ministerul Energiei trebuie să plătească companiile energetice care aplică plafonarea pentru facturile cetățenilor. INS a precizat că, în iulie 2022, prețul gazului a crescut cu 70% comparativ cu aceeași perioadă din 2021.

Valentin Ionescu consideră că prețurile la materii prime energetice duc la creșterea inflației, însă ar putea să apară un efect de stabilizare după ce va încetini creșterea economică și se va reduce cererea de materii prime energetice.

„Prețurile la materii prime energetice alimentează inflația până la un punct, respectiv până la momentul la care cererea se domolește. Oricum în cazul în care creșterea economică încetinește, cererea de materii prime energetice începe să scadă și atunci prețurile la materii prime energetice încep să se echilibreze. Cotațiile la petrol au scăzut. Cu toate acestea, costurile de transport se mențin ridicate”, a explicat analistul economic.

În privința creditelor la bancă, Valentin Ionescu nu le recomandă românilor să apeleze la astfel de soluții, deoarece „dobânzile vor continua să crească”, și consideră că „este o oarecare inconștiență” din partea celor care aleg să apeleze la bănci în această perioadă de instabilitate economică. Analistul arată că cei mai afectați vor fi persoanele cu venituri mici, care nu vor putea să economisească:

„Cei săraci nu au cum să economisească. Cei cu venituri mai mari, pot economisi, deși eu văd că propensiunea de a face credite se menține la cote ridicate. Este o oarecare inconștiență, dacă nu cumva cei ce se împrumută au surse variate de venit. Dobânzile vor continua să crească, așa încât cei ce au credite cu dobândă variabilă plătesc o rată care crește cu peste 30%, depinde de valoarea ratei”, conform psnews.ro.

Vezi și:

Economistul Cristian Păun: ‘Inflația este mai mare de 15% în momentul de față, pentru că inflația pe prețurile de producție este de trei ori mai mare’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare