Analistul militar Radu Tudor: ‘Dacă se va întâmpla o tragedie nucleară nu vor avea de suferit doar românii, ci întreaga Europă. Rusia poate folosi aceste obiective civile nucleare drept arme’

Jurnalistul și analistul militar Radu Tudor a vorbit despre cât de mare ar putea fi pericolul nuclear pentru România, aflată la câteva sute de kilometri de Zaporojie.

 

După ce ruşi au bombardat centrala nucleară de la Zaporojie, ONU a atenţionat cu privire la pericolul real la care este expusă întraga Europă. Analistul Radu Tudor a vorbit despre cât este de mare pericolul nuclear pentru România, în acest context.

ONU cere acces internațional în centrala nucleară de la Zaporojie după ce Ucraina a declarat duminică că rușii au bombardat centrala. Exploziile au avariat trei senzori de radiații și au rănit un muncitor de la centrala din Zaporojie. Este doua lovitură în zile consecutive asupra celei mai mari instalații nucleare din Europa.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenschi a numit bombardamentul de sâmbătă noapte „teroare nucleară rusă, care a justificat mai multe sancțiuni internaționale, de data aceasta asupra sectorului nuclear al Moscovei”.

Rusia poate folosi aceste obiective civile nucleare drept arme, drept elemente de presiune și de șantaj. ONU, dar și alte instituții internaționale, trebuie să oprească de urgență Federația Rusă și regimul Putin, în dorința lor absolut irațională de a transforma centralele nucleare ale Ucrainei în elemente de presiune, de șantaj și de amenințare la adresa vieții europenilor.„, a spus Radu Tudor.

„Nu vor avea de suferit doar românii, ci întreaga Europă”

El a mai precizat că „dacă se va întâmpla o tragedie nucleară nu vor avea de suferit doar românii, ci întreaga Europă„.

Am văzut, de exemplu, în Cehia se fac diferite antrenamente, simulări, cum să reacționeze populația în cazul ipotetic al unui atac nuclear?

Analistul a mai declarat că urmând exemplul ţărilor vecine, ar trebui ca populația să fie informată și să se transmită foarte clar că nu e vorba niciun element de panică, dar trebuie neapărat să știm ce avem de făcut în cazul unui val radioactiv.

Dacă se va întâmpla o astfel de nenorocire generată de Rusia, în cazul în care nu suntem pregătiți, haosul ar putea să pună stăpânire. Oamenii nu se pot controla, vor avea măsuri și reacții necontrolate și lucrul acesta poate să fie periculos pentru întreaga societate., a avertizat Radu Tudor, conform antena3.ro.

Vezi și:

Ne putem aștepta la ce e mai rău? Agenția Internațională pentru Energie Atomică: ‘Există un risc foarte real de dezastru nuclear în Ucraina’

Rusia acuză forțele armate ucrainene de bombardarea celei mai mari centrale nucleare din Ucraina! Dmitri Peskov: ‘Ar putea avea consecințe catastrofale pentru o zonă întinsă, inclusiv teritoriul european’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare