sursa foto:  mediafax.ro

Centrala nucleară de la Zaporojie în pericol? Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, cere acces internațional

După ce Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc cu privire la atacurile asupra centralei nucleare de la Zaporojie, șeful ONU Antonio Guterres, dorește ca inspectorilor internaţionali să li se permită accesul pentru a inspecta această centrală. 

 

 

 

“Orice atac asupra unei centrale nucleare este sinucigaş”, a spus Guterres în Japonia, unde a asistat sâmbătă la o ceremonie prin care Hiroshima a marcat 77 de ani de la primul bombardament atomic din lume.

Ucraina a afirmat că rachetele ruseşti au avariat sâmbătă trei senzori pentru radiaţii şi au rănit un muncitor la centrala nucleară Zaporojie, iar Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de “teroare nucleară”.

Forţele Rusiei au capturat centrala din sud-estul Ucrainei în martie, însă centrala încă este operată de tehnicieni ucraineni.

Autoritatea instalată de ruşi în regiune susţine că forţele ucrainene au atacat locul cu un lansator de rachete, avariind clădiri administrative şi o zonă din apropierea unui depozit. Ruşii au precizat că au suferit avarii două linii de înaltă tensiune şi o conductă de apă. “Doar datorită acţiunilor rapide şi eficiente ale armatei ruse infrastructura critică a centralei nu a fost afectată”, a menţionat ambasada Rusiei la Washington, scrie news.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare