basescu 54424300

sursa foto:  dcnews.ro

Analistul politic Bogdan Chirieac: ‘Dacă instanța constată că nu a făcut poliție politică, fostul președinte al României, își reia toate privilegiile’

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat mișcarea făcută de Traian Băsescu, fostul președinte al României, care cere revizuirea sentinței de colaborator al Securității.

Întrebat ce urmăreşte fostul preşedinte al României, analistul politic Bogdan Chirieac a spus:

„Clasarea sentinţei dată de Înalta Curte. Din cauza faptului că, în România, justiţia este nefuncţională, instanţele pot da cele mai năstruşnice decizii. Şi se întâmplă asta, s-a întâmplat adesea – şi decizii penale, şi decizii civile. În cazul de faţă, este una civilă şi, cine ştie, dacă nimereşti la judecătorii potriviţi, fără să se ţină seama de jurisprudenţă, de lege…

Avem, zilnic, nu ştiu câte sentinţe care ajung în presă, care mai de care mai năstruşnice. Eu nu cred că demersul lui Traian Băsescu ar putea să nu aibă niciun rezultat. Depinde cum pici, la ce judecător. Am avut decizii absolut exotice, ca să nu spun altfel, în instanţele din Râmania, cel puţin în domeniul civil, dar ştiţi bine ca şi în domeniul penal s-a întâmplat la fel”.

În cazul în care decizia va fi favorabilă fostului preşedinte, acesta „îşi reia imediat privilegiile”, spune Bogdan Chirieac.

„Dacă onorabila instanţă va da o sentinţă favorabilă lui Traian Băsescu, se poate întâmpla. Înţeleg că există inşi, companii care cu asta se ocupă: dau mereu în judecată cele mai aberante situaţii, în speranţa că, la un moment dat, un complet de judecată va da sentinţa favorabilă. Uneori se întâmplă. Da, dacă instanţa constată ca nu a făcut poliţie politică, fostul preşedinte al României, domnul Băsescu, îşi reia toate privilegiile: locuinţă de protocol, SPP, maşină, pensie”, a mai spus analistul politic.

Băsescu a atacat la CCR legea prin care a fost lăsat fără vila de protocol şi paza SPP

Traian Băsescu a cerut revizuirea sentinței prin care a fost declarat colaborator al fostei Securități, scrie Realitatea.net. Curtea de Apel București va analiza cererea sa în luna octombrie.

Se pare că cererea fostului președinte a fost înregistrată la data de 25 iulie, la Curtea de Apel București, iar termenul de judecată a fost stabilit pentru data de 21 octombrie. Reamintim că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis definitiv, pe 23 martie, că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă. În septembrie 2019, Curtea de Apel Bucureşti a admis acţiunea CNSAS şi a decis că fostul preşedinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă.

Traian Băsescu a atacat la Curtea Constituţională, prin intermediul instanţei de judecată, modificările aduse Legii 406/2001, prin care i-au fost retrase privilegiile cuvenite foştilor preşedinţi, respectiv vilă de protocol de la RA-APPS şi dispozitiv de protecţie al SPP. 

Curtea de Apel Bucureşti a admis o cerere a lui Traian Băsescu şi a dispus sesizarea CCR cu excepţia de neconstituţionalitate privind o sintagmă din Legea 406/2001, care prevede că foştii preşedinţi îşi pierd privilegiile dacă au în justiţie o decizie definitivă că au colaborat cu fosta Securitate comunistă. Hotărârea a fost luată în cadrul unui proces în care Traian Băsescu a solicitat suspendarea deciziei SPP prin care i-a fost retras dispozitivul de protecţie.

Băsescu a pierdut în primă instanţă procesul, însă a obţinut din partea Curţii de Apel Bucureşti sesizarea Curţii Constituţionale. Dacă judecătorii de la CCR vor declara neconstituţionale modificările aduse Legii 406/2001, atunci Traian Băsescu îşi va recăpăta privilegiile. Judecătorul Amer Jabre, care a dispus sesizarea CCR, notează de altfel că există o „îndoială serioasă” cu privire la constituţionalitatea modificărilor aduse Legii 406/2001, solicitând şi analizarea unui articol din Codul administrativ. ‘Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale.

Sesizează Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate privind: – art. 2, alin.1, lit.t si art.14, alin.1 din Legea nr.554/2004, în măsura în care se interpretează în sensul că instanţa de contencios administrativ nu poate dispune suspendarea executării unui act administrativ, atunci când există o îndoială serioasă în privinţa constituţionalităţii actului cu putere de lege în baza căruia a fost emis actul administrativ – Legea nr.243/2021; – art.1, alin.3 din Legea nr.406/2001, în privinţa sintagmei ‘şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia”.

„Respinge cererea de suspendare a executării, ca neîntemeiată. Cu recurs, în 5 zile de la comunicare”, se arată în dispozitivul instanţei. În calitate de şef al statului, în perioada 2004 – 2014, Traian Băsescu beneficia de o serie de privilegii: a primit în folosinţă gratuită o vilă de protocol pe strada Gogol din Sectorul 1 al Capitalei, avea indemnizaţie şi dispozitiv de protecţie şi pază de la SPP.

În octombrie 2021, Legea 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român a fost modificată (prin Legea nr. 243/2021), fiind introdus un nou articol care prevede că foştii preşedinţi pierd dreptul la aceste beneficii dacă o instanţa a constatat prin decizie definitivă că au avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia, conform dcnews.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare