sursa foto:  hungarytoday.hu

Analistul politic Bogdan Chirieac: ‘Mișcarea suveranistă va fi mai puternică peste iarnă. Viitorul este unul singur, Statele Unite ale Europei’

Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre actuala situație politică la nivel european: ”Bruxelles-ul luptă pentru valorile sale. Viitorul este unul singur, Statele Unite ale Europei”.

 

Nu cred că Uniunea Europeană, în ansamblul său este în pericol, dar exact cum spuneți, mișcarea suveranistă va fi mai puternică peste iarnă. După molimă, după război fierbinte, după criza energetică, după criza economică, o să avem și o criză politică la nivelul Uniunii Europene. De ce spun asta? Pentru că Bruxelles-ul luptă pentru valorile sale. Doamna Ursula von der Leyen a ieșit chiar înaintea alegerilor să atragă atenția Italiei că va fi lipsită de fondurile europene. Nu a fost foarte inspirată, pentru că vedeți rezultatul obținut și, mă rog, acum a declarat că speră să colaboreze bine cu viitorul guvern italian.

Oricum Bruxelles-ul avea această atitudine față de Polonia, fiindcă avea o justiție nefuncțională, la fel ca noi, și a încercat să și-o facă funcțională. Se merge pe linia asta unde este inclusă și România, doar că România nu a luptat. Polonia e un stat și o țară care luptă, știți bine că de 3 ori în istorie a fost desființară și de 3 ori s-a reînființat.

Despre Ungaria nu avem ce să discutăm, e agentul oficial al lui Putin în sânul Uniunii Europene. Mai e partidul ăsta din Suedia, tot de extremă dreaptă. Adevărul este că Italia este prima breșă majoră, pentru că Italia este probabil prima putere culturală a lumii sau, în orice caz, a lumii occidentale. Este și o putere economică importantă în Uniunea Europeană, cu relații pe toate continentele, pentru că minoritatea italiană este foarte puternică. O ruptură între Roma și Bruxelles se va resimții în toată Europa, să știți”, a declarat Bogdan Chirieac la România TV.

Își permite Meloni să piardă bani din fondurile europene?

PNRR-ul Italiei este de 150 de miliarde de euro. Cred că niciun stat nu-și permite să rămână fără banii ăștia. În același timp, Italia poate bloca imigranții care vin de pe Mediterană, lucru care nu e acceptabil la Bruxelles, poate expulza imigranți, lucru care nu s-a întâmplat în Uniunea Europeană, poate să își folosească dreptul de veto la decizii cheie ale Uniunii Europene. Atenție, Italia nu e România!

România are o voce mică, un piuit așa, undeva sub masa Bruxelles-ului. Atâta putem, nu mai contează. Poate după viitoarele alegeri prezidențiale, după următorul guvern… poate o să avem o importanță mai mare în viitor. Poate peste 10 sau 20 de ani, nu știu. Important este că România e bine așa cum e. E o țară stabilă, e o țară liniștită, e o țară fără extremisme, care o duce mai bine sau mai rău, la fel ca toată lumea… nu mult mai rău decât ceilalți.

În Italia se pot întâmpla multe lucruri, iar potențialul Italiei este mult mai mare. În sfârșit, în colțul din Vest avem Marea Britanie, care a ieșit din Uniunea Europeană, e Regele Carol al III-lea acolo. Sigur, nu se va schimba politica, iar doamna Liz Truss este o demnă urmașă a lui Boris Johnson. Dacă Italia vrea să găsească un aliat, acel aliat este Marea Britanie”, a mai precizat analistul politic.

Breșele din interiorul Uniunii Europene nu vin de la Putin

Aceste breșe nu vin de la Putin, el doar se dă mare. Acestea sunt problemele fundamentale ale Uniunii Europene. Dacă națiunile se tot reformează, Bruxelles-ul este cel mai anchilozat. Administrația de la Bruxelles – care nu se confruntă cu oameni în stradă, nu se confruntă cu alegeri libere, știți bine cum se aleg la Bruxelles – este un pic ruptă de realitate. Acea administrație trebuie să înțeleagă cum e și cu Green Deal-ul, și cu mâncatul de gândaci, și cu ale lucruri pentru care lumea nu este pregătită. 

În momentul acesta este blocată propaganda rusă, care a făcut mult rău. De altfel, să știți că Federația Rusă nu va mai ataca pe nimeni cu tancul. Va ataca cu fake news – cu propaganda asta ticăloasă despre care vorbiți – cu atacuri informatice, cu un act terorist ici și colo, dacă e cazul, dar nu cu tancul, fiindcă s-a văzut că sunt în urmă cu decenii.

Nu ne bucurăm, dar se bazează pe ceva victoria aceasta. Să ne amintim că și în Franța Marine le Pen era cât pe aci să câștige. Migrația acesta necontrolată, anumite lucruri care nu sunt încă apropiate sufletului uman, sufletului european, precum și multe alte lucruri care vin prin directivă de la Bruxelles fac ca statele să nu fie pregătite să le adopte.

Viitorul este unul singur, Statele Unite ale Europei, n-am nicio îndoială, dar pentru asta hai să facem pași mici, să nu sărim foarte mult în față”, a mai spus analistul politic, Bogdan Chirieac, conform dcnews.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare