sursa foto:  fcb

Analistul politic Bogdan Chirieac: ‘Se va ajunge la o ruptură economică masivă care va provoca mișcări sociale importante. Președintele nostru trebuie să-și ia din nou canadiana roșie și să iasă de data asta în stradă pentru a liniști lumea’

Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre neînțelegerile din coaliția de guvernare, dintre PSD și PNL, referitoare la impozitarea progresivă, taxa de solidaritate și compensarea prețului la carburanți.

„Ce să mai înțelegem, domnule Chirieac, acest ping pong: uite impozitarea progresivă pe salarii, nu mai e impozitarea progresivă pe salarii / uite taxa de solidaritate pentru firme, nu se mai cheamă așa / uite compensarea la pompă, stați că noi vrem plafonarea prețului la pompă?“, a întrebat jurnalista Gina Vacariu.

„Pe măsură ce situația economică a țării se depreciază, iar ea s-a depreciat asimptotic, disensiunile din cadrul coaliției vor fi tot mai pregnante, fiindcă fiecare dintre cele două partide mari, că așa și-au făcut alianța, încearcă să scape cu cât mai puține costuri electorale. Atunci, PSD-ul propune mărirea impozitelor, care este o măsură ucigașă în criza economică, liberalii încearcă să mențină lucrurile așa cum sunt și, mă rog, eventual iau anumite măsuri cum a fost asta cu 50 de bani care, din punct de vedere politic, fie vorba între noi, a nemulțumit pe toată lumea“, a spus Bogdan Chirieac, la Antena 3, în emisiunea moderată de Gina Vacariu.

„Dar nici asta nu știm dacă se va lua, că văd că PSD vine cu ideea că s-ar putea să fie mai eficientă o plafonare“, a adăugat Gina Vacariu.

„Plafonarea prețului la pompă nu s-a reușit nicăieri în lumea civilizată. Plafonați la 9 lei. Dacă barilul de petrol se duce la 200 de dolari și costul materiei prime e de 10 lei, cum plafonați produsul? Plafonarea prețului la pompă are ca efect dispariția benzinei și motorinei din stații. Asta se va întâmpla!“, a spus, tranșant, Bogdan Chirieac.

„Dar în acest punct culminant, când există viziuni diferite pe toate măsurile pentru populația României, cum se va reuși să se iasă din impas?“, a întrebat Gina Vacariu.

„Prin vacanța parlamentară. Lucrurile s-au încins foarte tare acum, iar de la 1 iulie, practic de miercuri, că onorabilii din Parlament mai lucrează luni, marți și miercuri, se intră în vacanță și vor relua de la toamnă. Până la toamnă, Dumnezeu cu mila. Deocamdată ați văzut că în PNRR, din 27 de ținte care trebuiau atinse până la 1 iulie s-au atins cinci. Deci, banii din PNRR, 4,5 miliarde de euro de la Banca Națională, că Europa a fost serioasă și ne-a virat, n-au putut fi atinși“, a spus analistul politic.

„Dar ce se va întâmpla, domnule Chirieac, cu taxele noastre, ce face coaliția cu prețul benzinei, motorinei? Iată, motorina se duce spre 10 lei, benzina spre 9 lei“, a insistat Gina Vacariu.

Bogdan Chirieac: Vor fi mișcări sociale importante

„La anumite stații motorina premium e oricum 9,76 lei, deci vom sări bine de 10 lei. Această discuție are oricum un efect colateral major. Oricine dorește să investească în România își pune investițiile la frigider. Nu poți investi într-o țară unde de dimineață până seara se vorbește de majorarea taxelor și impozitelor. Se face businessplug și se pierd oportunități, fiindcă acele companii din Ucraina se retrag în alte state din Europa de est, unde salariile sunt, totuși, mai mici decât în Europa de vest. De ce să vină investițiile, unele cu valoare adăugată mare, în România. Las’ să meargă în Ungaria, în Slovacia, în Cehia, în Polonia, că, mă rog, acolo lumea nu se ceartă pe taxe și impozite.

Se va ajunge la o ruptură economică masivă care va provoca mișcări sociale importante, lucru de nedorit, fiindcă nicio națiune nu iese din criză cu oameni în stradă. La asta se va ajunge, dar, mă rog, cineva ar trebui să-și asume. Probabil că președintele nostru trebuie să-și ia din nou canadiana roșie și să iasă de data asta în stradă pentru a liniști lumea, nu pentru a o instiga, cum s-a întâmplat cu câțiva ani în urmă“, a conchis, la Antena 3, analistul politic Bogdan Chirieac, conform dcnews.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare