sursa foto:  Profimedia Images

Analistul politic Bogdan Chirieac: ‘Viktor Orban luptă pentru interesele țării sale. Ungaria poate fi supusă unor sancțiuni din parte UE. S-ar putea să nu fie eliberați banii din PNRR’

Analistul de politică externă Bogdan Chirieac a comentat ultimele ieșiri publice ale premierului ungar Viktor Orban.

 

Cât despre posibilele consecinţe ale acţiunilor lui Viktor Orban, în condiţiile în care pare să se mişte într-un ritm și o direcție diferite de cele ale UE, analistul politic a mai spus: „În timp, sigur că Ungaria poate fi supusă unor sancţiuni din parte UE. S-ar putea să nu fie eliberaţi banii din PNRR, dar nu cred că se va ajunge acolo. Şi în ceea ce priveşte NATO cu Turcia, Finlanda şi Suedia au obstacole, dar nu înseamnă că Turcia nu va ceda până la urmă sub presiunea americană. La fel, în privinţa UE, Germania şi Franța vor avea ultimul cuvânt. Deocamdată, îi face pe plac lui Vladimir Putin„.

Întrebat dacă ce face Viktor Orban ar putea fi o „strategie de şantaj” pentru deblocarea banilor din PNRR, Bogdan Chirieac a spus:

Bineînţeles! Şi Orban luptă pentru interesele ţării sale. Să ştiţi că Orban, aşa cum e el – cu toate problemele şi împotriva democraţiei – a avut realizări pe plan intern. El a făcut infrastructura, a făcut spitale, școli. A fost ales pe bune, nu cu tableta, la ultimele alegeri din Ungaria„.

În cursul zilei de luni, prim-ministrul ungar Viktor Orbán a participat, alături de premierii din Belgia, Bulgaria, Estonia, Luxemburg şi Malta, la o videoconferinţă care pregăteşte summit-ul UE de joi şi vineri, şi care a fost iniţiat de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a transmis Bertalan Havasi, şeful biroului de presă al premierului ungar, către agenţia ungare de presă MTI.

Viktor Orbán a fost de acord cu propunerea UE de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la aderare. Şeful guvernului de la Budapesta a adăugat, totodată, că Ungaria, alături de alte câteva state membre, este de părere că statutul acesta ar trebui acordat cât mai devreme şi Georgiei, respectiv Bosniei – deodată, a relatat ofiţerul de presă, conform Hirado, potrivit dcnews.ro.

Vezi și:

Viktor Orban, poziție tranșantă privind aderarea Ucrainei și R. Moldova la UE! Analistul politic Bogdan Chirieac: ‘Este un și-și pe care îl face pentru a intra în grațiile țarului Putin’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare