sursa foto:  facebook

Anchetatorii ONU acuză Rusia că a comis crime de război în Ucraina

Preşedintele Comisiei de anchetă a ONU, Erik Mose, a susținut în urma mai multor verificări a încălcărilor drepturilor omului comise de către trupele ruse pe teritoriul ucrainean că, pe baza probelor adunate de către Comisie, aceasta a conchis că s-au comis crime de război în Ucraina, scrie news.ro

 

 

 

Comisia ONU de anchetă privind Ucraina a fost lansată în martie, de către Consiliul ONU al Drepturilor Omului (CDH), cu scopul de a ancheta încălcări ale drepturilor omului comise de către trupele ruse în războiul din Ucraina.

Consiliul a aprobat, în mai, o nouă rezoluţie prin care cerea Comisiei să ancheteze în mod specific încălcări grave ale drepturilor omului comise de către trupe ruse în regiunile ucrainene Kiev, Cernihiv, Harkov şi Sumî.

ACUZAŢII CREDIBILE

În cadrul unor anchete în cele patru regiuni, Comisia a vizitat 27 de oraşe şi localităţi şi a intevievat peste 150 de victime şi martori, anunţă preşedintele Comisiei, Erik Mose, în prima dare de seamă, orală, în cadrul Consiliului.

”Pe baza probelor adunate de către Comisie, aceasta a conchis că s-au comis crime de război în Ucraina”, a anunţat el, enumerând bombardamente ruse în zone civile, numeroase execuţii, tortură şi rele tratamente, dar şi violenţe sexuale.

”Am fost izbiţi de numărul mare de execuţii în regiunile pe care le-am vizitat. Comisia anchetează în prezent cu privire la aceste morţi în 16 oraşe şi locuri. Am înregistrat acuzaţii credibile cu privire la multe alte cazuri de execuţie, pe care suntem pe cale să le documentăm”, a anunţat Erik Mose.

Corpurile găsite au fost descrise ca prezentând semne vizibile de execuţie, şi anume aveau mâinile legate la spate, răni împuşcate în cap sau gâtul tăiat.

Erik Mose a denunţat, de asemenea, bombardamentele ruse în zone civile.

TORTURĂ ŞI VIOLURI

În plus, matorii, a declarat el, au prezentat versiuni concordante ale unor rele tratamente şi torturii comise în timp ce erau deţinuţi în mod ilegal.

Unele dintre victime au declarat că, după o primă detenţie a forţelor ruse din Ucraina, au fost transferate în Rusia şi încarcerate timp de săptămâni de zile, în închisori.

”Interlocutorii au descris bătăi crunte, şocuri electrice şi o nuditate forţată, dar şi alte tipuri de încălcări în aceste locuri de detenţie”, a subliniat Erik Mose.

El a subliniat că, după ce au fost transferate în detenţie în Rusia, unele victime au ”dispărut”.

CRIME ÎMPOTRIVA COPIILOR

Cazuri de violenţe sexuale au fost, de asemenea, raportate anchetatorilor ONU.

În anumite cazuri, rude au fost obligate să asiste la aceste infracţiuni.

În cazurile anchetate de Comisie, vârsta victimelor violenţelor sexuale sau în în funcţie de sex ajunge până la 82 de ani.

Comisia a documentat, de asemenea, cazuri în care au fost violaţi copii, torturaţi şi şi închişi ilegal.

”Copii au fost ucişi şi răniţi în atacuri orbeşti cu armament exploziv”, denunţă Erik Mose.

El a anunţat că această Comisie a investigat două cazuri de tratament la care au fost supuşi militari ruşi de către forţe ucrainene.

”Deşi mai puţin numeroase, aceste cazuri continuă să obiectul atenţiei noastre”, a dat el asigurări, conform news.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare