sursa foto:  substantial.ro

Anunț de la Kremlin! În ce condiții va avea loc întâlnirea dintre Vladimir Putin și Volodimir Zelenski

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis luni jurnaliştilor că până când negociatorii ambelor țări nu îşi ”vor face temele”, o întalnire între Vladimir Putin și Volodimir Zelenski nu va avea loc, scrie agerpres.ro

 

 

 

Întrebat despre propunerea preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a intermedia discuţii de pace între cele două părţi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni jurnaliştilor acreditaţi la preşedinţia rusă că Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski s-ar putea întâlni numai după ce negociatorii de ambele părţi îşi ”vor fi făcut temele”.

Negocierile dintre Moscova şi Kiev sunt blocate de mai multe luni, fiecare parte dând vina pe cealaltă pentru lipsa unui progres.

„Delegaţia ucraineană a dispărut de pe radar, nu există un proces de negociere acum”, a spus Peskov luni.

„În ceea ce priveşte o întâlnire între preşedinţii Putin şi Zelenski, aceasta va fi posibilă doar după ce delegaţiile îşi vor fi făcut toate temele. Aceasta lipseşte, aşa că nu există premisele necesare pentru o întâlnire”, a adăugat el.

Duminică, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că nu vor putea exista negocieri cu Ucraina sau cu aliaţii săi internaţionali dacă Moscova va proceda la organizarea de referendumuri privind aderarea la Rusia în zonele ocupate, informează Reuters.

„Problema este că acestea sunt planurile locuitorilor din regiune. Nu noi organizăm aceste referendumuri. Aici, evident, este necesar să înţelegem cui îi adresează Zelenski această declaraţie: cetăţenilor Ucrainei din regiunile menţionate sau cetăţenilor Rusiei?”, a reacţionat luni Peskov, citat de Unian.

Şeful administraţiei regionale din Zaporojie (în sudul Ucrainei), Evgheni Baliţki, numit de forţele ruse a semnat luni un decret care prevede organizarea unui referendum pentru aderarea la Rusia, a informat agenţia de presă RIA Novosti.

Evgheni Baliţki a semnat documentul în cadrul forumului mişcării sociale din regiunea Zaporojie „Suntem împreună cu Rusia”, care are loc în Melitopolul ocupat.

Anterior, Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW) a indicat că membri ai partidului de guvernământ Rusia Unită al lui Putin au fost trimişi în teritoriile ocupate ale Ucrainei pentru a pregăti aşa-numitele „referendumuri” de anexare, notează Rbc.ua.

Negocierile de pace ruso-ucrainene sunt în prezent suspendate. După reuniunea de la Istanbul din 29 martie nu a mai avut loc nicio întâlnire faţă în faţă între cele două delegaţii. Discuţiile au continuat o perioadă online după acea dată, dar fără progrese, transmite AGERPRES

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare