ODAwJmhhc2g9MDgxYTMxYjE2ZWZjZmU5ZTMxNDc4M2QzM2Q3MjRjMzE.thumb

sursa foto:  digi24.ro

Anunțul Asociației Energia Inteligentă- Cât gaz mai are România în acest moment

Asociația Energia Inteligentă (AEI) anunță că depozitele de gaze din România mai dețin 68,3% din capacitatea lor de înmagazinare, o cantitate mai mică decât media europeană de 74,8%

În zilele următoare se anunță o scădere a temperaturii aerului, aspect care va determina o creștere a consumului de gaze în România. Chiar dacă s-au extras importante cantități de gaze din depozite în ultimele trei luni, nivelul temperaturilor prognozate nu ar trebui să ridice îngrijorări la nivelul consumatorului de gaz„, precizează sursa citată.

Sursa: www.gie.eu
Sursa: www.gie.eu

Conform specialiștilor, România are cea mai rapidă rată de golire a depozitelor de înmagazinare din UE în această iarnă, Ungaria are o viteză mai mare de golire a depozitelor comerciale, dar Ungaria este singura țară din UE care are un depozit de înmagazinare strategic din care nu se extrag gaze decât în condiții excepționale.

În Europa multe țări au considerat că perioada caldă din această iarnă și prețurile mici a gazelor de pe bursele de profil, este o oportunitate de a înmagazina gaze naturale pentru a se pregătii pentru iarna următoare. În România furnizorii s-au grăbit să extragă gazele din depozit care au preț ridicat și care dacă sunt lăsate încă un ciclu de înmagazinare aduc costuri suplimentare și prețuri mai mari la gazele vândute.”, mai arată AEI.

Potrivit sursei citate, dacă în Europa securitatea este mai importantă în detrimentul preţului mare, în România atingerea unor preţuri mai mici la gaze este mai importantă decât securitatea ridicată în domeniul energiei.

În ceea ce priveşte asigurarea zilnică cu gaze în România, datele zilnice privind producţia şi consumul de gaze arată că, în data de 25 ianuarie 2023, sursele din România acopereau consumul şi permiteau exportul a circa 2,2 milioane mc/zi, echivalentul 4,5% din sursele de gaze zilnice ale României.

Conform Graficului de extracţie a gazelor din depozitele de înmagazinare din România, citat de asociaţia profesională, există în prezent o capacitate de extracţie a gazelor din depozit de 24-25 milioane mc/zi.

De asemenea, datele de pe platforma Transgaz relevă că furnizorii au rezervat o capacitate de transport pe punctele de intrare din import prin Negru Vodă de 4,6 milioane mc/zi şi în punctele de ieşire din SNT de 49,3 milioane mc/zi.

Astfel, scăderea temperaturii prognozate probabil va aduce o creștere a consumului din România, până la un nivel maxim de cca. 53 mil mc/zi care poate să fie satisfăcut în condiții normale.”, mai adaugă Asociația, potrivit adevarul.ro

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare