sursa foto:  psnews.ro

Anunțul șefului Casei de Pensii: Toată lumea își dorește să rezolve această problemă

Șeful Casei Naționale de Pensii (CNPP) a vorbit despre Legea 197/2021, cea care scade vârsta de pensionare a minerilor și energeticienilor.
Daniel Baciu a explicat că aceasta nu poate fi aplicată deoarece este nevoie de o nouă prevedere legislativă, care va fi discutată în câteva zile în Comisia de Muncă din Parlament.

Șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a explicat că „toată lumea își dorește să rezolve această problemă”.

„În momentul în care vom avea această decizie legislativă, practic această dispoziţie a Înaltei Curţi de Casație și Justiție trebuie armonizată cu legislaţia pensiilor, imediat vom începe să emitem decizii”, a declarat Daniel Baciu.

 

Daniel Baciu a participat joi, 8 iunie, la o întrevedere cu parlamentarii, sindicaliștii și președintele Directoratului CE Oltenia, Dan Iulius Plaveți. Discuțiile au fost organizate de Instituția Prefectului Gorj și au vizat mai multe soluții pentru salariații companiei energetice, aproape de pensionare.

În urma discuțiilor, șeful Casei Naționale de Pensii a spus că este nevoie de o „armonizare” a legii, respectiv un amendament legat de recalcularea pensiilor.

„Mă bucur că am găsit înţelegere de ambele părţi, şi oamenii au înţeles că pentru a putea să activăm ultima decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, trebuie să ne armonizăm legislaţia sistemului public de pensie, pentru ca oamenii să primească toate beneficiile. (..) În momentul când avem această armonizare a legislaţiei şi sperăm că o s-o avem cât de curând, o să rezolvăm această problemă în această sesiune parlamentară”, a declarat Daniel Baciu.

Legea nr. 197 rezolvă problema celor care au lucrat în condiții grele de muncă anterior datei de 1 aprilie 2001, dar nu rezolvă și problema celor care au lucrat după această dată, fiind nevoie de o nouă modificare.

Au fost primite 439 de cereri noi de pensionare și peste 5.107 de cereri de recalculare conform 197.  Prevederea din legea 74 îi ajută pe angajați să se pensioneze, însă pensia este mult mai mică pe această lege, decât ar fi dacă s-ar aplica 197.

„Noi trebuie să ne actualizăm softul. (…) Nu s-a returnat niciun dosar, s-au primit toate cererile. În momentul în care vom avea o decizie legislativă, le vom soluţiona pe toate. Oamenii vor primi toate drepturile din momentul în care au depus cererea, nu vor pierde absolut nimic”, a adăugat Daniel Baciu.

Totodată, este necesară o modificare a Legii pensiilor nr 263, însă în același timp, această lege trebuie desființată, conform Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„În perioada următoare trebuie să armonizăm legislaţia pensiilor, adică legea 263/2010 care guvernează în momentul de faţă sistemul public de pensii, trebuie decât completată, nu modificată. Dacă citim decizia 2/2023, se referă strict numai la articolele 56.2, în care spune că se aplică doar reducerea de 13 ani.

Pot să vă spun că pentru condiţii grele de muncă nu există doar acest beneficiu, ci mai sunt alte beneficii pe care toată lumea le cunoaşte: vorbim de sporuri la pensie, există un spor în plus ca stagiu de cotizare. Decizia Înaltei Curţi nu poate fi momentan aplicată, tocmai de asta necesită această armonizare”, a mai spus Baciu, potrivit capital.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare