sursa foto:  hongkongfp.com

Apar primele semne ale unui nou război de proporții în lume? Trupe ale Armatei de Eliberare Populare Chineze se pregătesc să meargă în Rusia

Ministerul chinez al Apărării a anunțat că trupe chineze se vor deplasa la sfârşitul lunii august în Federația Rusă pentru a participa la exerciţii militare comune, conduse de Moscova, şi la care vor lua parte de asemenea militari din India, Belarus, Mongolia şi Tadjikistan.

Participarea Chinei la aceste exerciţii comune „nu are legătură cu situaţia internaţională şi regională actuală„, menţionează într-un comunicat ministerul chinez, citat de Reuters şi EFE.

Moscova a anunţat cu trei săptămâni în urmă organizarea de manevre militare strategice în estul Rusiei, între 30 august şi 5 septembrie, sub numele de cod „Vostok 2022” („Est 2022”), indicând că vor participa şi contingente din alte ţări.

La aceste exerciţii, care se vor desfăşura în 13 poligoane militare, aşa cum a comunicat Moscova, pe lângă trupele terestre şi aeriene ruseşti, vor mai participa contingente ale Armatei de Eliberare Populare Chineze (PLA, armata chineză), Indiei, Belarusului, Tadjikistanului şi Mongoliei, printre alte ţări.

Ultimele astfel de exerciţii datează din 2018.

Ministerul chinez al Apărării a declarat că participarea Chinei la exerciţiile „Vostok” face parte dintr-un acord anual de cooperare bilaterală cu Rusia.

Obiectivul este aprofundarea unei cooperării pragmatice şi amicale cu armatele ţărilor participante, îmbunătăţirea nivelului de colaborare strategică între părţile participante şi consolidarea capacităţii de reacţie la diverse ameninţări în materie de securitate„, se arată în comunicatul ministerului citat.

Cu puţin timp înainte de ofensiva armată a Rusiei în Ucraina în 24 februarie, Beijingul şi Moscova au proclamat un parteneriat strategic „fără limite”.

Responsabili americani afirmă totuşi că nu au constatat livrări de echipamente militare chineze Rusiei sau un ajutor al Beijingului către Moscova în faţa sancţiunilor occidentale, conform agenţiilor de presă citate, informează agerpres.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare