ilie 465x390

sursa foto:  evz.ro

Atenție! Ce este interzis să faceți de Sfântul Ilie pentru a nu avea probleme ulterior

Sfântul Ilie este sărbătorit în fiecare an, pe 20 iulie. Se spune că acesta este mare făcător de minuni și aducător de ploi în vreme de secetă. De asemenea, în această zi se recoltează mierea. Tradiția este cunoscută sub denumirea de „retezatul stupilor”.

Conforma tradițiilor, astăzi sunt invitaţi prieteni şi rude să deguste mierea şi să cinstească un păhărel de ţuică îndulcită cu miere nouă. Se spune că ritualul atrage prosperitate în casele apicultorilor şi le apără stupii de hoţii.

În satele din zona Moldovei, de Sfântul Ilie se mănâncă castraveţi cu miere de albine, pentru a fi sănătoşi tot anul. În această zi, gospodarii mănâncă grâu nou fiert, îndulcit cu miere, pentru a avea spor în munca lor. Tot astăzi, tradiţia spune că este bine să mâncăm mere de vară însă numai după ce au fost sfinţite, scrie Realitatea.

Sfântul Ilie este şi ocrotitorul recoltelor; de aceea, în această zi ogoarele se stropesc cu agheasmă pentru ca ele să aducă rod bogat în anul următor. Tot acum se culege şi se sfinţeşte la biserică busuiocul. Busuiocul adunat astăzi este pus la uscat sub streşini, în cămări sau poduri ori este adus la biserică, pentru a fi binecuvântat şi aşezat la icoane, după care este ars.

De ziua Sfântului Ilie, oamenii nu muncesc nici pe câmp, nici în gospodării, de teamă să nu cadă grindina, nu mâncau mere, ca să nu aibă grindina boabele cât merele.

Vezi și Alertă maximă! Ce au găsit cei de la APC în brânza vândută la magazine – PERICOL pentru sănătate

Biserica Ortodoxă Română se zguduie din temelii! Scandal sexual la Mănăstirea Prislop

PSD pregătește o lovitură de proporții! O mare parte din populație este vizată

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare