sursa foto:  ebihoreanul.ro

Atenție! Cum și pentru ce se acordă sporurile salariale

Atenție, angajați! Iată cum se acordă sporurile salariale. Acestea sunt conform Codului muncii și a contractelor de muncă, putând fi negociate de părți și trecute în contractele individuale ori chiar în contractele colective de muncă.

Legea spune că în anumite situații este obligatorie acordarea de sporuri pentru situații determinate. Aceeași lege stabilește și cuantumul minim al acestor sporuri.

Cum și pentru ce se acordă sporurile

a) pentru condiţii deosebite de muncă, grele, periculoase sau penibile, 10% din salariul de bază;
b) pentru condiţii nocive de muncă, 10% din salariul minim negociat la nivel de unitate;
c) pentru orele suplimentare şi pentru orele lucrate în zilele libere şi în zilele de sărbători legale ce nu au fost compensate corespunzător cu ore libere plătite se acordă un spor de 100% din salariul de bază;
d) pentru vechime în muncă, minimum 5% pentru trei ani vechime şi maximum 25% la o vechime de peste 20 de ani, din salariul de bază;
e) pentru lucrul în timpul nopţii, 25% din salariul de bază;
f) pentru exercitarea şi a unei alte funcţii se poate acorda un spor de până la 50% din salariul de bază al funcţiei înlocuite; cazurile în care se aplică această prevedere şi cuantumul se vor stabili prin negocieri la contractele colective de muncă la nivel de ramură, grupuri de unităţi sau unităţi.

Legea muncii spune că părțile, angajatorul și angajatul, negociază acordarea de beneficii financiare.

Trebuie ținut cont de faptul că sporurile prevăzute în lege sunt cele de la limita inferioară astfel că cele două părți pot negocia de acolo în sus.

De pildă, sporul pentru muncă suplimentară nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază sau sporul pentru munca prestată în zile de sarbatoare legală al cărui cuantum nu poate fi mai mic de 100% calculat la salariul de bază.

 

Vezi și:

EXCLUSIV Acuzații-dinamită la adresa giganților de pe piață: ‘Suprataxează românii din cauza bonurilor de masă’

Cine este, de fapt, Tudor Biaciu, cel care a făcut declarații explozive despre ‘clanurile’ din sistemul bugetar – Mafia fondurilor europene

Vești pentru toți angajații! Veți primi compensații dacă lucrați în această zi

 

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare