programul prima casa desfiintat de anul viitor pipera este o bomba biologica cu ceas video 209967

sursa foto:  b1.ro

Atenție! Dacă aveți un imobil închiriat trebuie să faceți asta

Toți românii care au un imobil închiriat trebuie să facă acest lucru. Deși nu mai este o condiție obligatorie, această acțiune vine în beneficiul proprietarului.

Obligaţia de a înregistra contractele de închiriere a fost scoasă din legislaţia fiscală, prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 18/2018, iar posibilitatea de a le înregistra a fost reglementată din nou, printr-un act normativ care a apărut recent în Monitorul Oficial. Îmod normal, cei care au dat în chirie un spaţiu de locuit sau pentru o firmă ştiu acum că nu mai sunt obligaţi să înregistreze contractul la Fisc.

Ar fi bine însă să o facă. Potrivit  Codului civil, contractul făcut doar între părţi, neautentificat, dar înregistrat la Fisc sau cel autentificat la notar (chiar şi neînregistrat la Fisc) este titlu executoriu pentru plata chiriei. Asta înseamnă că executarea silită se obţine mult mai uşor, fără a mai fi necesară prezentarea în faţa unui judecător şi obţinerea unui titlu executoriu în acest fel. Locatorul merge cu contractul direct la executorul judecătoresc ca să-l dea afară pe locatarul rău platnic.

„Astfel, în cazul unui asemenea contract, se poate solicita încuviinţarea executării silite fără a mai parcurge procedura judiciară pentru obţinerea de către locator a unei hotărâri judecătoreşti de recunoaşterea a dreptului său pe fond şi nici procedura de investire cu formulă executorie a contractului de închiriere, susţine avocatnet.ro. Cu alte cuvinte, dacă locatorul are un contract de închiriere sub semnătură privată, dar înregistrat la organul fiscal şi chiriaşul nu plăteşte chiria sau nu predă bunul la expirarea contractului, locatorul poate obţine direct executarea silită a chiriaşului”, a precizat Cristian Rapcencu, expert contabil, consultant fiscal şi lector în cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, într-o conferinţă de fiscalitate organizată recent de acesta.

Un contract de închiriere făcut între părţi, tipizat sau într-o formă adaptată, care să servească ma bine interesele părţilor, dar pornind de la cele cuprinse în Codul civil, e perfect valabil chiar şi dacă nu e dus la Fisc sau autentificat la notar

Dacă nu încheiaţi un contract sunteţi în mare pierdere. Chiriaşul are dreptul neîngrădit să o folosească 100%; până la dovada contrară (în instanţă), există o prezumţie cum că el are dreptul să stea acolo şi să se folosească de locuinţa respectivă aşa cum consideră de cuviinţă.

Citește și:

EXCLUSIV Scrisoarea adresată lui Liviu Dragnea, în care Laura Codruța Kovesi e acuzată de spionaj! Acuze dure și la adresa lui Klaus Iohannis

Vești bune pentru acești angajați! Se vor majora salariile în 2019

Veste proastă pentru pensionari! Au rămas fără acest ajutor

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare