Cercetătorii din România au obținut cel mai iute ardei din lume. Acesta a fost realizat de cercetătorii din Buzău și depășește de 200 de ori în iuțime soiul Carolina Reapper, omologat în 2016.
Anul acesta, ardeiul iute de Buzău a fost confirmat recordul la un congres mondial de horticultură din Franța și urmează omologarea lui, în câteva luni, informează Adevărul.
Ardeiul iute de Buzău este cunoscut deocamdată după codul L 13A. Chiar dacă are un aspect normal, atunci când este tăiat, elimină în aer un gaz atât de puternic încât provoacă lăcrimare și strănut.
Atingerea pulpei sau a semințelor cu mâna neprotejată produce usturimi puternice. Ardeiul L 13A este un soi la care cercetătorii buzoieni lucrează din anul 1996.
„Un producător de cârnați de Pleșcoi și babic de Buzău a venit să-mi ceară un soi care să fie uniform în ceea ce privește iuțeala, știindu-se că pe o plantă sunt și ardei mai iuți, dar și mai puțin iuți. Așa am fost provocați să obținem un soi, cu ajutorul căruia dumnealui să stabilizeze o rețetă clară”, a declarat cercetătorul Costel Vânătoru, conform sursei citate.