sursa foto:  INQUAM Photos/ Octav Ganea

Augustin Zegrean, despre reforma pensiilor speciale: ‘O să-i arate lumea cu degetul pe stradă pe ăia care au pensie mare. Nu se pot face discriminări pe criterii de avere’

Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, a vorbit despre măsurile pe care coaliția de guvernare ar urma să le ia în cadrul reformei pensiilor speciale.

 

Fostul președinte al CCR a declarat că, potrivit unei reguli a Curții Europene a Drepturilor Omului, nu cuantumul pensiei e garantat ca drept, ci pensia în sine. Acesta a mai invocat o regulă a Curții potrivit căreia oamenii nu pot fi discriminați pe criterii de avere.

”Nu poți să-l impozitezi pe un om pentru că are pensie mai mare decât celălalt

Ei au plătiti 4 milioane de euro la Banca Mondială să le facă un proiect de lege și acum vin și fac altul pe care-l negociază la Vila Lac. Să nu vă mirați că lagile ies cum ies: dacă așa se fac, așa ies!

Se poate face orice, ei pot să facă orice că au majoritate cât vor ei în Parlament și au și mai mult decât majoritatea cât vor ei, că și USR e de partea lor la chestiunea asta.

Dar eu întreb de ce 15%? Cum o să justifice de ce 15% și nu 16%, de exemplu.

Din punct de vedere constituțional, se poate orice în privința pensiilor, pentru că este o regulă de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului care spune că nu cuantumul e garantat, ci pensia ca atare. Deci aia nu e o problemă, dar orice faci în lege trebuie să justifici. De ce 15%?

Ceilalți români plătesc impozit pe salariu mult mai puțin decât atât, din câte știu, sau pe pensie nu plătește nimeni. Aici va fi o problemă de discriminare. De ce ăla care are pensie mai mare…Curtea a stabilit de mult că nu se pot face discriminări pe criterii de avere. Nu poți să-l impozitezi pe un om pentru că are pensie mai mare decât celălalt”, a declarat Zegrean, conform b1tv.ro.

Acesta a admis că unele legi în privința pensiilor au fost proaste, dar „nu-i puteți învinui pe posesorii de astfel de pensii speciale, cum le spuneți dvs, că iau…”.

o să-i arate lumea cu degetul pe stradă pe ăia care au pensie mare”

Încep să cred c-o să-i arate lumea cu degetul pe stradă pe ăia care au pensie mare, deja se întâmplă, de altfel. Deci problema e să gândească logic lucrurile și să explice de ce 15% și nu 16 sau 10%”, a continuat Zegrean.

Acesta a mai dat de înțeles că nu e de acord nici cu interdicția cumulării pensiei speciale de fost judecător cu pensia specială de fost parlamentar, de exemplu: „Nu au nicio legătură una cu alta”.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare