augustin zegrean

sursa foto:  INQUAM Photos/ Octav Ganea

Augustin Zegrean, după ce CCR a decis că întreruperea termenului de prescripție a răspunderii penale e neconstituțională: ‘Era absolut obligatoriu să fie dată ca să se oprească aplicarea aleatorie a legii’

Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, a comentat la Antena 3 decizia CCR referitoare la întreruperea termenului de prescripţie a răspunderii penale.

Curtea Constituţională a României a admis, joi, o sesizare referitoare la întreruperea termenului de prescripţie a răspunderii penale.

Legiuitorul trebuia să ia măsuri încă din anul 2018 pentru înlocuirea sintagmei „oricărui act de procedură în cauză” din conţinutul articolului din Codul penal referitor la întreruperea termenului de prescripţie a răspunderii penale şi stabilirea unor condiţii clare prin care să se poată dispune întreruperea prescripţiei.

Potrivit lui Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, legiuitorul trebuia să vină să completeze legea declarată neconstituțională.

„Legiuitorul nu a făcut nimic în acești patru ani câţi au trecut de atunci, iar judecătorii au aplicat cum au vrut acest articol de lege. În unele instanțe unii judecători au spus „da, nu se mai întrerupe cursul prescripției”, alții au spus se întrerupe şi se aplică vechiul Cod Penal.

Asta este o prostie imensă – să spui că se aplică vechiul Cod Penal, de vreme ce acel Cod Penal a fost abrogat”, a spus Augustin Zegrean, joi seară, în direct la Sinteza Zilei.

Fostul președinte al Curții Constituționale a precizat că dacă legea care aprobă o lege este la rândul ei abrogată, legea abrogată inițial aşa rămâne.

„Decizia de astăzi era absolut obligatoriu să fie dată ca să se oprească aplicarea aleatorie a legii”, a încheiat Augustin Zegrean.

Ce este prescripția răspunderii penale

Prescripția răspunderii penale presupune stingerea raportului juridic penal după trecerea unui anumit interval de timp de la data săvârșirii faptei sancționate penal. Această instituție a dreptului penal nu se aplică infracţiunilor de genocid, contra umanităţii şi de război, omorului, omorului calificat, sclaviei, traficului de persoane, traficului de minori, proxenetismului, violului, agresiunii sexuale, actului sexual cu minor și torturii.

Pentru celelalte infracțiuni există termene legale (art. 154 Cod penal) dincolo de care tragerea la răspundere penală nu mai este posibilă (art. 396 alin. 6 Cod procedură penală). După întreruperea acestor termene prin întocmirea de acte procedurale într-o cauză penală, încep să curgă noile termene de prescripție, conform antena3.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare