sursa foto:  INQUAM Photos/ Octav Ganea

Augustin Zegrean, fost șef CCR, despre ‘Legea fugarilor’: ‘Legii acesteia nu-i găsesc niciun motiv de neconstituționalitate. Ce au găsit judecătorii Înaltei Curți, au găsit că s-ar aplica retroactiv’

Augustin Zegrean, fost șef al Curții Constituționale a României, a vorbit despre ”Legea fugarilor” care ar putea să fie declarată neconstituțională.

 

Augustin Zegrean afirmă că ”ce au găsit judecătorii Înaltei Curți, au găsit că s-ar aplica retroactiv”.

“Legii acesteia nu-i găsesc niciun motiv de neconstituționalitate, dar pentru că 90 de judecători de la Înalta Curte au spus că este neconstituțională și că trebuie sesizată Curtea Constituțională, voi fi și eu puțin mai circumspect.

Ce au găsit judecătorii Înaltei Curți, au găsit că s-ar aplica retroactiv. Eu spun că nu, pentru că legea le dă termen celor fugari, cum le ziceți dumneavoastră, cei care nu s-au predat, nu s-au prezentat pentru executarea pedepsei, ca în 7 zile să se predea și să înceapă executarea pedepsei. Dacă nu se predau în cele 7 zile, nu li se adaugă la pedeapsă. Se constituie un nou dosar penal. Se consideră că au comis infracțiunea de evadare, sunt cercetați, judecați și condamnați pentru evadare și pot să mai primească încă o pedeapsă de la 6 luni la 3 ani, care se adaugă la pedeapsa pe care n-au început încă să o execute.

Deci, dacă în aceste 7 zile ei se prezintă, nu este nicio problemă. Ei vor considera că s-au prezentat în termen și nu le va mai face nimeni nimic, dacă nu se prezintă, asta este, știu că pedeapsa e definitiv aplicată și hotărârea e definitivă și trebuie executată. Rezolvarea acestei pedepse nu este fuga”.

Zegrean consideră că o astfel de lege nu ar avea de ce să fie oprită sau întoarsă de CCR.

“Da, eu așa consider. Aplicarea ei se va face în felul în care v-am spus deja, deci nu automat el primește 3 ani, se adaugă la pedeapsă. Îi face un nou dosar, vor face urmărire penală, se fac toate cele, va dura încă luni de zile până când faci procedură cu el, pe unde o fi, până se judecă, până se face apel, recurs, deci se poate amâna mult și bine.

Dar eu cred că asta nu înseamnă că are efectul retroactiv. Pentru că pedeapsa pe care el a primit-o n-ar nicio treabă cu ce se întâmplă aici în țară, după ce va veni și va fi adus și o să i se aplice o nouă sancțiune pentru evadare. Este o nouă faptă pentru care primește o nouă pedeapsă.”, conform b1tv.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare