sursa foto:  antena3.ro

Augustin Zegrean, reacție după decizia CCR cu privire la mandatele aleșilor locali: ‘Nu mai au suport să stea acolo, pentru că mandatul lor a expirat’

Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a declarat că decizia CCR privind alegerile locale poate fi rezolvată prin modificarea Codului Administrativ.

 

„Nu este niciun vid legislativ, Codul Administrativ care a fost adoptat anul trecut, tot prin ordonanță de urgență, dar a fost verificat de Curte și a fost declarat constituțional și acolo scrie că mandatul aleșilor locali poate fi prelungit prin lege, în ce situații și ce condiții”, a spus Augustin Zegrean.

El a spus că legea o dă Parlamentul, dar că în ordonanță nu putea să fie scrisă data alegerilor: „Dacă voiau să o facă trebuiau să modifice Codul Administrativ”.

„Va trebui să facă Guvernul un proiect de lege sau un parlamentar să facă o propunere legislativă”, a adăugat fostul președinte al CCR.

Întrebat dacă mandatul aleșilor locali care a fost prelungi de facto este un mandat plin, el a spus că „sigur că există o problemă câtă vreme OUG a fost declarată neconstituțională”.

„Trebuie rezolvate lucrurile foarte repede după intrarea în vigoare a deciziei Curții, aleșii locali nu mai au suport să stea acolo, pentru că mandatul lor a expirat”, dar că actele semnate de ei sunt validate pentru că „legea declarată neconstituțională se bucură de prezumția de neconstituționalitate până la intrarea în vigoare a deciziei Curții”.

„Deci, până intră în vigoare trebuie rezolvate chestiile astea. Nu e chiar așa de grav, zice Constituția că deciziile sunt general obligatorii de la data publicării, dar tot acolo că zice Guvernul și Parlamentul au timp 45 de zile să se pună de acord. Nu e chiar de sărit în apă, dar lucrurile trebuie rezolvate”, a subliniat Zegrean.

El a spus că s-a ajuns aici pentru că cei de la conducere „nu citesc legile”.

În ceea ce privește problema stabilirii datei alegerilor, Augustin Zegrean a spus că „nu scrie în Constituție, se vorbește foarte puțin în Constituție, doar că se fac conform legii. Nu scrie cine stabilește data”.

„Cred că pentru asta au admis sesizarea, că nu poți să faci mai mult decât scrie în Constituție, nu este acolo data alegerilor”, a spus fostul președinte al CCR, care a admis că data alegerilor se stabilește de către Guvern: „Da, este firesc să fie așa, că ei organizează alegerile, nu Parlamentul.”

Judecătorii CCR au decis miercuri că data alegerilor locale și parlamentare poate fi stabilită de către Guvern, dar este posibil ca judecătorii să motiveze că și Parlamentul poate avea un rol în decizie. Curtea a stabilit că prelungirea mandatelor aleșilor locali nu poate fi adoptată prin ordonanță de către guvern, ci doar prin lege. Astfel, până la finalul sesiunii parlamentare, Camera Deputaților și Senatului trebuie să adopte o lege prin care să se stabilească cu câte luni se prelungesc mandatele primarilor, consilierilor locali și județeni.

Citește și:

Marea bombă din așa-zisul proiect de lege al Jandarmeriei Române: Adio proteste de tip #Rezist! Ar putea fi interzisă acordarea avizului favorabil pentru mai mult de 3 zile

Ludovic Orban și oamenii lui, tot mai marginalizați în partid. Cum își pierde PNL proprii candidați în favoarea altui partid

Eduard Hellvig, ‘înlocuit’! Mutarea care l-a dat de gol pe Klaus Iohannis

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare