sursa foto:  viva.ro

Autoritățile române au intrat în alertă! Au fost declanșate pregătirile pentru valul 5. Raed Arafat: ‘Încep să apară din ce în ce mai multe cazuri de post COVID, COVID lung, cum spunem, care necesită atenție și îngrijire atentă’

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat că pregătirea pentru valul cinci se face, precizând că autoritățile nu stau liniștite chiar dacă acum se înregistrează o scădere a numărului de cazuri. El a precizat că încep să apară tot mai multe cazuri post COVID.

Arafat a fost întrebat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, cum ar rezista sistemul medical românesc dacă noua tulpină s-a extinde în România.

Pregătirea pentru următorul val oricum se face şi la nivelul Ministerului Sănătăţii şi la nivelul nostru, pe partea sectorului de urgenţă, nu stăm liniştiţi chiar dacă acum suntem în scădere la numărul cazurilor. Aici cu siguranţă sunt şi alte soluţii care pot fi implementate, sunt convins că se lucrează asupra lor la nivelul Ministerului Sănătăţii.

Am avut şi vizite care au venit cu anumite idei, asta poate se vor discuta acolo. Din punctul nostru de vedere, capacitatea, modul în care vom reacţiona, noi încercăm să păstrăm ce am avut, în sensul în care la momentul în care vedem că începe să crească, să începem să reactivăm anumite mecanisem care acum încet încet nu mai sunt active sau sunt active la minim pentru că avem un număr mai mic de cazuri. Şi ne întoarcem la activarea unui număr mai mare de paturi de terapie intensivă, ne întoarcem la activarea mecanismelor din unităţile de primiri urgenţe, la suplimentarea echipajelor de intervenţie”, a declarat Arafat.

El a menţionat că din Bucureşti acum două zile s-au retras ultimele maşini SMURD şi de victime multiple în Capitală.

De exemplu, din Bucureşti abia acum două zile am dat acordul ca să se retragă ultimele maşini de SMURD şi de multiple victime, care au fost aduse în Bucureşti pentru a sprijini Serviciul de Ambulanţă şi Smurd Bucureşti. Noi am adus 28 de echipaje care o parte din ele s-au retras aproximativ acum 10 zile şi ultima parte s-au retras abia acum două zile. Oricând, putem să revenim invers şi să începem să reactivăm toate aceste mecanisme”, a transmis şeful DSU.

Şeful DSU a explicat că încep să apară tot mai multe cazuri post COVID.

Mai e un lucru care trebuie să ne uităm la el foarte bine. Încep să apară din ce în ce mai multe cazuri de post COVID, COVID lung, cum spunem, care necesită atenţie şi îngrijire atentă şi care trebuie găsite soluţii. Asta a fost una din concluziile colegilor din Israel  care ne-au zis că la ei deja văd acest fenomen, că post COVID-ul deja începe să apară în unităţile de primiri urgenţă, începe să apară în diferite zone şi aici recomandare este să se facă anumite clinici de pneumologie, de infecţioase, care să se ocupă de aceste cazuri. Acestea sunt măsuri suplimentare pe care Ministerul Sănătăţii le-a anunţat”, a menţionat Arafat, conform news.ro.

Vezi și:

Hotărâre de ultimă oră a CNSU! Au fost incluse în zona roșie șapte state din sudul Africii, în contextul apariției Omicron, noua tulpină de coronavirus sud-africană

Alertă! Alexandru Rafila: ‘Călătorii români care vin din Africa vor fi carantinați timp de 14 zile. Nu știm cum va evolua noua tulpină’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare