Avertisment dur: Nu cred că virusul mai poate fi oprit

Medicul epidemiolog, Marc Lipsitch de la Universitatea Harvard a explicat că noul coronavirus este periculos, iar acesta nu mai poate fi oprit. 

Într-un interviu acordat publicaţie Der Spiegel, medicul a precizat că, din estimările sale, aproape 60 la sută dintre adulţi ar putea fi infectaţi cu noul coronavirus.

„Este o proiecţie. Dar dacă ai un număr de producere a bolii infecţioase de aproape doi (adică, în medie, un pacient infectat transmite boala altor două persoane), asta înseamnă că populaţia adultă va fi infectată, înainte ca răspândirea bolii poate fi oprită permanent. Nu este o estimare nefundamentată, ci doar un calcul simplu matematic despre răspândirea epidemiei”, spune medicul epidemiolog.

În 2003, Organizaţia Monidală a Sănătăţii a avertizat că sindromul SARS s-ar putea transforma într-o pandemie globală, cu toate că numărul de persoane contaminate la acea vreme a fost mai mic decât de cel al pacienţilor afectaţi de coronavirus. Marc Lipsitch a explicat că „aproape toate situaţiile de transmitere a bolii au fost în cazul pacienţilor ce acuzau simptome, iar astfel poate fi controlată mai uşor răspândirea bolii”.

„Pare a fi diferit în cazul virusului care cauzează COVID-19. Ca epidemiologi, rolul nostru este să luăm în calcul scenariul cel mai grav pentru a lua măsurile corespunzătoare pentru a opri epidemia”, a menţionat medicul Marc Lipsitch, conform sursei citate.

Întrebat despre câţi oameni ar putea muri din cauza coronavirus, epidemiologul spune că nu poate face speculaţii în acest moment.

„Estimăm că aproape 1-2 la sută dintre pacienţii simptomatici au murit, dar nu ştim cu adevărat câţi oameni sunt infectaţi. E ca şi cum cazurile severe sunt vârful aisbegului, iar cele asimptomatice la bază. Nu vom putea şti cât de mare este aisbergului şi, în consecinţă, rata mortalităţii, până când epidemia ia sfârşit”, a menţionat medicul.

Cât despre măsurile prin care virusul poate fi oprit, epidemiologul spune că „este mult prea târziu” pentru a face acest lucru.

„Nu cred că virusul mai poate fi oprit. Este mult prea târziu. În Statele Unite, dar şi în Germania, constatăm că modul de transmitere a bolii nu poate fi corelat cu nimic din ceea ce cunoaştem. Aşadar, virusul s-a răspândit deja la nivel local. Acest lucru pare a fi un semn că în anumite zone lucrurile par a fi scăpate de sub control, a afirmat dr. Marc Lipsitch

Vezi și:EXCLUSIV Alertă în Servicii! Fiul pensionarului MAI, infectat cu coronavirus, lucrează în SRI

Florin Cîțu dă cărțile pe față! Ce se întâmplă cu pensiile

Scenariu cutremurător în privința coronavirusului! Cine ar urma să ajungă să conducă România: ‘Pe perioada stării de urgență’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare