sursa foto:  Inquam Photos / Costin Dinca

Avertisment lansat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii: Acest virus, SARS-CoV-2, circulă în prezent în toate ţările şi constituie în continuare o ameninţare

Acest virus, SARS-CoV-2, circulă în prezent în toate ţările şi constituie în continuare o ameninţare, transmite Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

 

 

 

„Trebuie să rămânem vigilenţi, căci virusul circulă, evoluează şi se schimbă”, a insistat ea, în cursul unui schimb de opinii cu publicul pe reţele de social media.

Maria Van Kerkhove a fost una din personalităţile bătăliei date de OMS împotriva maladiei. Ea este în prezent director interimar responsabil de pregătirea măsurilor de prevenţie împotriva epidemiilor şi pandemiilor.

Există în prezent trei variante ale virusului COVID-19 (XBB.1.5, XXB.1.16 şi EG.5) aşa-zise de „interes”,care fac obiectul unei supravegheri sporite. O a patra (BA.2.86) urmează să li se alăture, chiar dacă nu prezintă o gravitate crescută a maladiei.

„Am constatat o creştere lentă şi regulată a depistării sale în lume”, a explicat Van Kerkhove.

Ca răspuns la pandemia de COVID, OMS a declarat o urgenţă de sănătate publică pe plan internaţional la 30 ianuarie 2020, nivelul său cel mai înalt de alertă, care a fost ridicat în cele din urmă la 5 mai 2023.

În afara simptomelor acute şi imediate, OMS îşi exprimă preocuparea pentru efectele pe termen lung provocate de virus, cunoscute sub numele de COVID lung.

„Avem dovezi că vaccinarea cu vaccinurile împotriva COVID-19 reduce riscul” de COVID lung, a declarat Maria Van Kerkhove.

Ea a indicat că 13,5 miliarde de vaccinuri împotriva COVID-19 au fost administrate în lume de la primele injecţii la sfârşitul anului 2020.

Responsabila OMS a încurajat locuitorii emisferei nordice, unde iarna începe curând, să se vaccineze împotriva COVID şi a gripei, informează AGERPRES

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare