sursa foto:  mediafax.ro

Avertisment transmis în Consiliul de Securitate al ONU: Situația este gravă la Centrala Nucleară ucraineană Zaporijjea

Avertisment transmis în Consiliul de Securitate al ONU. Directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA) Rafael Grossi, a precizat faptul că situaţia este gravă în Centrala Nucleară Zaporijjea și a cerut acces imediat, scrie news.ro

 

 

 

”Situaţia este gravă şi AIEA trebuie să fie autorizată să-şi desfăşoare misiunea la Zaporijjea cât mai rapid posibil”, a subliniat Rafael Grossi într-o reuniune de urgeanţă a Consiliului de Securitate al ONU, joi, convocată de Rusia.

”Timpul trece”, a insistat el, în contextul în care AIEA încearcă de săptămâni de zile să trimită o misiune să inspecteze centrala.

Instalaţia Zaporijjea, cea mai mare din Europa, care se află sub controlul Rusiei de la începutul lui martie, a fost bombardată din nou joi.

Un purtător de cuvânt al secretarului general al ONU Antonio Guterres, Stéphane Dujarric, întrebat despre acuzaţii cu privire la o vină a ONU în întârzierea trimiterii misiunii AIEA la Zaporijjea, a respins din nou această idee.

”Este vorba despre o centrală nucleară în mijlocul unui câmp de luptă. Cred că ne putem imagina cel puţin două-trei pagini de obstacole”, a subliniat Stéphane Dujarric.

În vederea unei garantări a securităţii instalaţiei şi permiterii unei misiuni de inspecţie, Antonio Guterres şi Statele Unite au îndemnat joi la crearea unei ”zone demilitarizate” în jurul Centralei Nucleare Zaporijjea.

”Din nefericire, în locul unei dezescaladări, incidente şi mai îngrijorătoare au fost raportate în ultimele zile, incidente care, în cazul în care continuă, ar putea conduce la o catastrofă”, a avertizat într-un comunicat Antonio Guterres, conform news.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare