sursa foto:  radioresita.ro

Bătălia dosarelor de la Ministerul Justiției: Câți procurori români își doresc să lucreze alături de Laura Codruța Kövesi în cadrul EPPO

Ministerul Justiției (MJ) a anunțat că 16 persoane și-au depus candidatura pentru a ocupa funcția de procuror european delegat în România, sub conducerea Laurei Codruța Kövesi.

 

„Până la data limită de 7 ianuarie şi-au depus candidatura 16 persoane pentru funcţia de procuror european delegat în România şi vor intra în următoarea etapă de selecţie”, se arată într-un comunicat al MJ transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, procedura de selecţie se va desfăşura după următorul calendar:

* 8-18 ianuarie – Verificarea de către Comisia de selecţie a îndeplinirii de către candidaţii înscrişi a condiţiilor de participare la interviu;

* 19.01.2021 – Afişarea listei candidaţilor care îndeplinesc condiţiile de participare la interviu;

* 19-22 ianuarie – Programarea şi stabilirea eventualelor aspecte tehnice cu candidaţii;

* 25-28 ianuarie – Interviul în faţa Comisiei de selecţie;

* 29 ianuarie – Afişarea rezultatelor selecţiei;

* 29 ianuarie – 2 februarie – Transmiterea listei candidaţilor pentru funcţia de procuror european delegat procurorului-şef european.

Procurorii europeni delegaţi în România vor acţiona în numele Parchetului European (EPPO) în statele lor membre şi vor avea aceleaşi competenţe ca procurorii naţionali în ceea ce priveşte investigaţiile, urmăririle penale şi trimiterea în judecată.

EPPO va ancheta şi va urmări penal fraude şi alte infracţiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE: fraudele la cheltuielile şi veniturile bugetului UE, fraudele legate de TVA (dacă implică cel puţin 2 state membre şi prejudiciul este de cel puţin 10 milioane euro), spălarea de bani provenind din sumele fraudate de la bugetul UE, corupţia activă şi pasivă şi deturnarea de fonduri care aduc atingere intereselor financiare ale UE, participarea la o organizaţie criminală dacă principalele activităţi constituie infracţiuni ce aduc atingere bugetului UE.

În cazul în care o infracţiune are repercusiuni la nivelul Uniunii, ceea ce impune desfăşurarea investigaţiei de către EPPO sau ar putea fi săvârşită de funcţionari sau alţi agenţi ai Uniunii sau membri ai instituţiilor Uniunii, chiar dacă prejudiciul este inferior sumei de 10.000 euro, EPPO îşi poate exercita competenţa, explică Ministerul Justiţiei.

Citește și:

Mare atenție! Toți românii sunt vizați de această lege: Cine nu o respectă, se poate alege cu o amendă de până la 30.000 de lei

Schimbări importante! Mii de români sunt vizați

DNA turează motoarele! După lovitura dată lui Costel Alexe, procurorii ar urma să calce pragul USR-PLUS!

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare