sursa foto:  moneyweek.com

BCE atrage atenția asupra inflației: ‘Nu trebuie în niciun caz să lăsăm garda jos. Nu discutăm deloc despre reducerea dobânzilor’

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a avertizat că autorităţile nu trebuie să „lase garda jos” după recentul declin al ratei inflaţiei în zona euro, ceea ce arată că pariurile investitorilor asupra iminentei reduceri a dobânzilor ar putea fi premature.

 

Nu trebuie în niciun caz să lăsăm garda jos. Nu discutăm deloc despre reducerea dobânzilor„, le-a spus jurnaliştilor şeful BCE la Frankfurt, după reuniunea de politică monetară.

Lagarde a menţionat riscurile la adresa preţurilor de consum, inclusiv profitabilitatea companiilor şi negocierile salariale în derulare. În privinţa presiunilor asupra salariilor, oficialul BCE a declarat: „când analizăm datele pe care le avem la dispoziţie, nu vedem un declin„.

BCE a anunţat joi că intenţionează să reducă reinvestiţiile în cadrul programului de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (PEPP) în medie cu 7,5 miliarde de euro pe lună, în semestrul doi al anului viitor, înainte de a încheia programul la finalul lui 2024.

Credem că şi-a îndeplinit scopul. Era menit pentru perioada pandemiei, a fost un program de urgenţă„, a explicat Lagarde.

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis joi menţinerea nemodificată a dobânzilor, pentru a doua oară consecutiv, şi a redus estimările privind inflaţia.

Anul acesta, BCE a majorat dobânzile la un nivel ridicat record, dar datele surprinzătoare privind inflaţia exclud o nouă înăsprire a politicii monetare, mutând dezbaterea spre momentul la care va începe reducerea dobânzilor.

Ca urmare a deciziei adoptate joi, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 4,50%, 4,75% şi, respectiv, 4,00%. Acesta este cel mai ridicat nivel al dobânzii de la lansarea monedei euro în 1999. În urmă cu doar 14 luni, aceeaşi dobândă era la un minim record de minus 0,5%, ceea ce însemna că băncile plăteau pentru a-şi depozita numerarul în siguranţă la BCE, potrivit agerpres.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare