ciorbă

sursa foto:  Pexels

Cat a ajuns sa coste o ciorbă la un restaurant de cartier din București! Suma s-a dublat față de 2022!

Prețurile preparatelor din restaurante au crescut amețitor, motiv pentru care o ciorbă în București a ajuns să coste și de două ori mai mult față de anii anteriori. Să iei o masă caldă cu prietenii a ajuns un lux, dar să îți iei și o băutură te duce și mai scump!

Odată cu pandemia, industria HoReCa a avut de suferit. Pierderile majore i-au adus pe proprietarii de localuri în situația în care trebuie să își plătească nu doar chirii mărite și angajați, ci și datorii. Ca urmare, au găsit o variantă prin care să nu dea faliment: mărirea prețurilor. Într-adevăr, multe alimente s-au scumpit oricum, odată cu inflația, dar dacă acum un an, doi, să ieși în oraș era un obicei, acum chiar poate fi o ocazie specială.

Scumpiri masive la restaurante. O ciorbă are acum preț de meniu

Dacă înainte de pandemie te puteai bucura de o ciorbă cu sume cuprinse între 5 și 10 lei, acum povestea este istorie. Un astfel de preparat ajunge să coste de la 30 la 60 de lei, în unele restaurante din București. În acestă situație, mulți preferă să își ia gândul sau să-și prepare singuri felul de mâncare.

Nu doar ciorba s-a scumpit. Localurile unde îți puteai lua o pizza cu 20 de lei cer acum chiar și 40, pentru același produs. Dacă credeați că să mănânci la o terasă este scump, pregătește-te pentru prețurile la alcool!

Să bei o bere în Centrul Vechi te costă 10 lei, un shot, aproximativ 20 de lei, dar dacă vrei un Cuba Libre, Cramberry Vodka sau alte tipuri de Long Drink, trebuie să scoți din buzunar chiar și 40 de lei! Astfel, o ieșire în oraș, pentru doi tineri, ajunge să coste lejer 400 de lei, cu mâncare, desert, băutură.

CITEȘTE ȘI: Afacerea din care Avram Gal, de la Transylvania Steakhouse, a făcut primii bani funcționează și astăzi și nu are legătură cu restaurantul din Cluj Napoca

Porții tăiate și prețuri mărite

Antreprenorii din HoReCa au dat vina pe scumpirile de la furnizori pentru prețurile pe care le cer, dar și pe faptul că au fost nevoiți să mărească salariile. Nici impozitarea tips-ului nu le-a fost în avantaj, pentru că angajații erau motivați de tips, acolo unde salariul era, de cele mai multe ori, de minim pe economie.

Pentru a se adapta și noilor taxe și impozite cerute de către stat, patronii de restaurante nu doar că au scumpit mâncarea și băutura, dar au și micșorat vizibil porțiile. Clienții fideli au observat imediat, dar nu au avut altă variantă decât să se conformeze.

CITEȘTE ȘI: O porție de 5 creveți a „falimentat” o familie care a servit masa în oraș. Suma ireală plătită de cei doi soți la restaurant

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare