Cât costă 1 kg de carne de miel. Se așteaptă ca prețurile să crească masiv în perioada următoare

Mai sunt peste două luni până la Paște, însă mulți români se pregătesc din timp pentru această sărbătoare. Alături de ouăle roșii, vedeta mesei pascale este fără îndoială carnea de miel, al cărei preț a crescut însă foarte mult față de anul trecut. Mai mult, se așteaptă ca prețul să mai crească în următoarea perioadă, astfel că puțini români își vor mai permite să cumpere carne de miel. 

În fiecare an, românii așteaptă cu nerăbdare Paștele. Această sărbătoare este un prilej perfect pentru a petrece momente frumoase alături de familie și prieteni. Ouăle roșii, cozonacul, pasca și carnea de miel sunt nelipsite de pe masa tradițională de Paște a românilor.

(VEZI ȘI: Cu cât a ajuns să se vândă uleiul de măsline în Europa. România a fost ocolită de scumpirea masivă a produsului)

Carnea de miel s-a scumpit față de anul trecut

Scumpirile din ultimul an nu au ocolit carnea de miel. Astfel, prețul kilogramului de carne de miel s-a majorat cu aproximativ 15% față de anul trecut, când se vindea cu 20 de lei.

Recent, Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare Popăuți din județul Botoșani a anunțat că în perioada Sărbătorilor Pascale va pune la dispoziția cumpărătorilor circa 600 de miei de carne. Conform instituției de cercetare, în prețul pentru consumatori s-a aplicat un adaos de 10%, iar prețul va fi de 22,03 lei/kg în viu miel. Totodată, reprezentanții stațiunii au transmis că „orice altă variantă de preț mai mare înseamnă speculă”.

„Orice altă variantă de preț mai mare înseamnă speculă, mai mică înseamnă pierderi în rândul fermierilor. Recomand consumatorilor să se îndrepte spre fermierul botoșănean pentru a menține și susține producția locală”, a transmis directorul unității de cercetare, Ionică Nechifor.

Prețurile vor exploda în perioada sărbătorilor

În ciuda faptului că acum un kilogram de carne de miel nu este extrem de scump, în preajma Sărbătorilor Pascale prețurile vor crește foarte mult. Anul trecut, în perioada Paștelui, un kilogram de carne de miel a ajuns până la 65 de lei. Este important de reamintit că în 2022, un kilogram de carne de miel se putea cumpăra cu 35 de lei. În aceste condiții, mulți români vor renunța probabil să mai cumpere carne de miel pentru masa de Paște.

„Acum, carnea de miel este la 23 de lei în viu şi de sărbători clar o să crească. E ceva normal să crească de sărbători. E cererea mai mare, marfă puţină şi urcă preţul”, a declarat fermierul Nikolas Vasile Pop.

Potrivit statisticilor, un român consumă, în medie, într-un an, 3 kilograme de carne de miel. Este foarte probabil ca această cifră să scadă în următorii ani, pe fondul creșterii accelerate a prețurilor.

(NU RATA: Lanțul de magazine românești cu prețuri infime la mâncare. Vor fi deschise 10 puncte de lucru în 2024)

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare