sursa foto:  radioresita.ro

Cătălin Predoiu îi oferă încă cinci procurori Laurei Codruța Kovesi la Parchetul European

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat că România a găsit soluții pentru a suplimenta numărul procurorilor delegați la Parchetul European ” am fost în măsură să suplimentăm numărul de procurori delegați de la 10 la 15, fără a afecta, în perspectivă, capacitatea de anchetă a DNA”.

 

 

Operaţionalizarea Parchetului European (EPPO), noua strategie UE de combatere a abuzului sexual asupra copiilor şi discursul de incitare la ură au fost printre temele discutate în cadrul reuniunii informale a miniştrilor justiţiei din statele Uniunii Europene, la care a participat şi Cătălin Predoiu, a informat, vineri, MJ.

„Accesul la justiţie şi oportunităţile oferite de digitalizare, operaţionalizarea Parchetului European, noua strategie UE de combatere a abuzului sexual asupra copiilor, probele electronice, antisemitismul şi discursul de incitare la ură (hate speech), concluziile Consiliului privind Carta drepturilor fundamentale în contextul inteligenţei artificiale şi al schimbărilor digitale au fost temele dezbătute de miniştrii justiţiei din statele membre”, precizează Ministerul Justiţiei.

„Pandemia COVID-19 aduce, pentru decidenţii şi practicienii din domeniul justiţiei, noi provocări, reflectate şi în agenda propusă de Preşedinţia germană a Consiliului UE. Spre exemplu, digitalizarea justiţiei cunoaşte un impuls fără precedent, iar statele membre sunt invitate să facă uz, cu încredere şi convingere, de noile tehnologii. În aceste timpuri, nu se mai pune doar problema optimizării şi reducerii duratei procedurilor. În joc este menţinerea accesului cetăţenilor la serviciul public al justiţiei în timpuri de criză. Formatul virtual al reuniunii ministeriale de astăzi este o ilustrare punctuală a faptului că metodele de lucru evoluează, în încercarea de adaptare la noile realităţi.”, a declarat Cătălin Predoiu, la finalul reuniunii, citat în comunicat.

 

 

Potrivit sursei citate, ministrul Justiţiei a intervenit în sensul operaţionalizării Parchetului European cât mai curând posibil.

 

 

 

„România a susţinut şi susţine concret operaţionalizarea EPPO, atât prin poziţiile adoptate în cadrul Consiliului JAI, cât şi prin măsuri concrete adoptate în cadrul dialogului şi cooperării cu Parchetul European. Am continuat dialogul cu Procurorul-şef al Parchetului European şi am identificat soluţii pentru a suplimenta numărul de 10 procurori anunţaţi iniţial. În ultima perioadă, am purtat discuţii cu procurorul general al României şi cu procurorul-şef DNA pe acest subiect, analizând concret volumul de încărcare, deficitul de personal şi ceilalţi parametri tehnici relevanţi. Plecând de la faptul că se preconizează modificări legislative care să lărgească baza de recrutare a procurorilor în unităţile specializate, am fost în măsură să suplimentăm numărul de procurori delegaţi de la 10 la 15, fără a afecta, în perspectivă, capacitatea de anchetă a DNA, poziţie comunicată atât bilateral procurorului-şef al Parchetului European, cât şi în cadrul Consiliului JAI”, a spus Predoiu.

 

 

 

 

 

În contextul publicării, de către Comisia Europeană, a noului Plan de acţiune privind combaterea rasismului 2020-2025, Statele Membre au prezentat situaţia actuală şi perspectivele existente la nivel naţional.

 

 

 

 

„Ministerul Justiţiei susţine energic combaterea discursului bazat pe ură şi a antisemitismului prin toate mijloacele legale naţionale din toate statele membre UE. Susţinem declaraţia Consiliului Uniunii Europene, din 6 decembrie 2018, privind combaterea antisemitismului şi construirea unei strategii pan-europene de acţiune eficientă împotriva acestui flagel”, a mai afirmat Cătălin Predoiu, conform agerpres.ro.

Citește și:

SURSE Lovitură pentru bugetari! Guvernul Orban ar pregăti tăieri de salarii

Mesaj devastator al unui avocat, după închiderea restaurantelor: Vă gândiți câte familii ați distrus cu deciziile voastre?

Anunț îngrijorător! Toți românii vor avea de suferit

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare