sursa foto:  b1.ro

Ce avere avea, de fapt, Florian Walter, cunoscutul afacerist care a murit duminică seara

A ieșit la iveală ce averea avea Florian Walter! Walter (56 de ani) a murit, duminică seară, la câteva zile după ce a fost internat în stare gravă la Spitalul de Urgenţă Floreasca, în urma unui accident vascular cerebral. Afaceristul ieşit din fotbal după ce a plecat de la Petrolul avea în continuare legături strânse cu mulţi oameni din fotbalul românesc, unde a activat timp de peste un deceniu, fiind finanţator la trei echipe de mare tradiţie: Dinamo, U Cluj şi Petrolul.

În ultimii ani, Florian Walter a avut mari probleme cu legea, fiind acuzat în mai multe dosare de evaziune fiscală, spălare de bani şi constituire de grup infracţional organizat.

Care a fost însă traseul lui Florian Walter (Buşcă) în lumea afacerilor şi a fotbalului din România?

Conform propriilor spuse, Florian Walter a început să facă bani încă înainte de revoluţie, din vânzarea de bunuri „pe sub mână”, în special butelii. Aşa se face că Revoluţia l-a prins pe acesta cu o sumă considerabilă la „saltea”. Acesta dezvăluia în trecut că în 1990 dispunea de aproximativ un milion de lei. O poveste similară cu cea a lui Cristi Borcea, cel care urma să-i devină ulterior partener în afaceri şi în acţionariatul lui Dinamo.

Cotidianul scrie că Walter a continuat să acţioneze în zona economiei subterane şi după 1990, când s-a implicat în transportul de persoane care mergeau să lucreze la negru în Occident, fiind şi arestat cu această acuzaţie în Austria, la începutul anilor ’90.

Ulterior, Walter a intrat rapid în relaţii cu oameni influenţi din zona politică şi a pus bazele unor afaceri de comerţ cu materiale de construcţii şi mobilă.

Marea lovitură a venit abia ulterior, când Walter a înfiinţat firme care se ocupă cu salubritatea, câştigând contracte cu instituţii uriaşe precum Aeroportul Otopeni, CFR, Primăria Sectorului 1 sau Metrorex.

Romprest a devenit cea mai cunoscută firmă de salubritate din România, iar ulterior din acţionariat au mai făcut parte şi alţi finanţatori ai lui Dinamo (Cristi Borcea şi Dragoş Săvulescu).

Florian Walter şi-a câştigat notorietatea după ce a început să investească în fotbal, ca acţionar al lui Dinamo. Acesta era însă cunoscut drept Florian Buşcă, nume la care a renunţat în 2007.

Atunci, Florian Buşcă şi-a schimbat numele în Florian Walter. Motivul? Conform unui articol publicat de ProSport în 2012 decizia nu a reprezentat un simplu moft pentru afacerist. „Omul de afaceri avea nevoie de o nouă identitate pentru că era interesat de un contract de salubrizare în baza americană de la Kogălniceanu, iar Florian Buşcă nu era un nume prezentabil după povestea din Austria şi după ce procurorii îl cercetaseră pentru înşelăciune şi cămătărie”, scrie telekomsport.ro.

Ulterior, Walter a ieşit din acţionariatul lui Dinamo şi a mers la Cluj, pentru a conduce un club pe cont propriu. Aşa a ajuns să o preia pe U Cluj, unde a rezistat însă doar până în 2012, când s-a mutat cu tot cu jucători la Ploieşti.

În 2010, averea lui Walter se ridica la cel mai înalt nivel şi era estimată la peste 62 de milioane de euro, în condiţiile în care principala sa firmă, Romprest, tocmai pusese mâna pe un contract fabulos, pe 10 ani, cu Primaria Sectorului 1.

Averea lui Florian Walter: 2010 – 62 de milioane de euro, 2014 – 50 de milioane de euro, 2015 (după ce a fugit din ţară) – 22-25 miloane de euro.

Vezi și

EXCLUSIV Cine finanțează ONG-ul Declic, cel care a organizat mega-protestul ‘Toți pentru Europa’

Liviu Dragnea face o nouă promisiune! Mii de români vor primi mai mulți bani

Detalii noi! A apărut ultima noutate despre tichetele de masă

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare