foto091m 1024x768

sursa foto:  orasulmemorabil.ro

În ce s-a transformat o importantă uzină din România: De la exportul de tractoare pe toate meridianele lumii, la o investiție de ordinul sutelor de milioane de euro

O importantă uzină din România a renăscut din propria cenușă, făcând loc unor investiții de milioane de euro. Halele uzinei care produceau mii de mașini agricole s-au schimbat radical.

Foarte puțini oameni cunosc povestea Uzinei Tractorul din Bra­șov. Acum aproape un secol, la Brașov, se deschidea o fabrică de avioane de concepție românească, transformată după cel de-Al Doilea Război Mondial într-o uzină ce producea tractoare exportate pe toate meridianele lumii, din China, India și Rusia până în Congo sau Brazilia. În 1990, Uzina Tractorul avea 23.000 de angajați și livra 50.000 de tractoare pe an – câte unul la fiecare 10 minute.

Din păcate, perioada de după Revoluției a fost fatală pentru renumita fabrică. Uzina a fost lichidată în 2007, iar acum, în 2017, pe platforma veche a fabricii s-a înălțat printr-un amplu proiect de rege­ne­­ra­­re urbană al dezvoltatorului Immochan, divizia imobiliară a grupului fran­cez Auchan, care a cumpărat 100 din ce­­le 124 de hectare din terenul fostei uzi­­ne.

Vezi și Cine dorește să preia PSD, luându-le fața lui Tudose și Dragnea și pe cine și-a luat strateg

„În 2012, când am cumpărat tere­nul, Tractorul era o plagă, o rană sânge­rân­­­dă pe obrazul orașului“, spune Tatian Diaconu, directorul general al Immochan, companie care a rede­­se­­nat imaginea fostelor hale prin spații comerciale, locuințe și birouri.

Cărămidă cu cărămidă. „Am plecat de la o foaie de hârtie albă. Toată lumea era reticentă, nimeni nu mă credea că o să schimbăm această platformă, inclusiv primarul era reticent și spunea că a mai auzit această poveste de multe ori și nu ne credea“, mărturisește Diaconu potrivit newmoney.ro. Până acum, Immochan a investit circa 180 de milioane de euro în platforma Tractorul, de la lucrările de demolare și de umplere a terenului până la construcția de spații comerciale și rezidențiale.

Astfel, pe locul fostei uzine a apă­rut un centru comercial, Coresi Shopping Resort – inaugurat în 2015 în urma unei investiții de 60 de milioane de euro –, o extensie cu noi magazine după alte inves­tiții de 12 milioane de euro, precum și un centru de fitness, gestionat de omul de afaceri Da­­niel Po­pescu, proprietarul hotelului de patru stele Kron­well din Brașov.

Vezi și Dan Negru revine pe marile ecrane: La ce post TV va realiza un nou show și despre ce este vorba

Iar din anul 2016, Immochan a început să construiască, în parteneriat cu antreprenoarea Daniela Kasper, care a ridicat mii de locuințe în Brașov sub brandul Avantgarden, și un proiect rezi­dențial cu 3.000 de locuințe. În prezent se află în construcție 26 de blocuri cu 1.400 de apar­­­tamente, vândute deja în pro­porție de 90%. Și se în­tâmplă în condițiile în care Immochan anunța la începutul anului că are în lucru 13 blocuri. „Ce­­rerea a fost foarte mare, a depășit toa­­te așteptă­rile“, explică acum Kasper aceas­­tă dublare.

În paralel cu aceste investiții, grupul francez a intrat în vară și pe segmentul de office, prin preluarea de la familia Jacobs a complexului de birouri Coresi Business Park – aflat în imediata apropiere a centrului comercial Coresi Shopping Resort –, în urma unei tranzacții de 50 de mili­oane de euro. Cu o suprafață închiriabilă de 40.000 de metri pătrați, Coresi Business Park are printre chiriași companii precum IBM sau Tata Technologies.

Un proiect pe care Immochan a decis să îl extindă prin construirea a încă două clădiri, cu o suprafață închiriabilă de peste 22.000 de metri pătrați, pe care estimează că le va finaliza anul viitor.

Vezi și România este bună de plată: Ce cunoscută companie a deschis un dosar împotriva statului român și ce acuzații aduce

Iar planurile de dezvoltare a platformei nu se opresc aici, mai ales că din cele 100 de hectare pe care francezii le-au cumpărat în 2012, doar 70 de hectare „se află în producție“ cu proiecte de retail, rezi­dențial și birouri, potrivit lui Diaconu. Următoarele inves­ti­ții anunțate aici de Immochan sunt într-un hotel, pentru care se caută un partener-ope­rator, și într-o clădire pentru activi­tăți sportive, „ceva care să fie util cartierului“.

Directorul Immochan estimează că apro­­ximativ 25.000-30.000 de familii vor locui peste cinci ani în pro­xi­­mitatea fostei platforme industriale Tractorul din Brașov, atât în proiectul rezidențial pe care dezvoltatorul francez îl ridică în zonă, cât și în alte locuințe pe care alți investitori le construiesc în zonă. De altfel, proximitatea și reducerea timpului petrecut în trafic pentru a ajunge din punctul A în punctul B au început să fie un element cu greutate în multe dintre de­­ci­­ziile românilor, indiferent că este vor­ba despre achiziționarea unui apartament, schimbarea locului de muncă sau ale­­ge­­rea destinației de shopping.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare